Тръмп обеща да спре да нарича Covid-19 китайски вирус

Вашингтон и Пекин си разменят обвинения относно произхода на заразата

21:20 | 25 март 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Oliver Contreras/SIPA/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще спре да използва термина “китайски вирус” за Covid-19, сигнализирайки, че Вашингтон и Пекин имат желание да деескалират играта на обвинения за произхода на заразата, съобщава Bloomberg.

“Не съжалявам за това, те ни обвиниха, че сме го направили чрез нашите военни, те казват, че военните ни са го направили нарочно, какво е това”, коментира Тръмп в интервю за Fox News.

“Вижте, всеки знае, че той (коронавирусът) идва от Китай, но реших, че не трябва да го правим на голям въпрос. Аз мисля, че го направих. Но мисля, че хората разбират. Всичко започна, след като те (Китай) заявиха, че е избухнало от военните ни. Нашите военни нямат нищо общо”, добави той.

Тръмп посочи Ебола и Лаймската болест като зарази, чиито имена идват от местата на откритието им. “Те са кръстени на места, коронавирусът идва от Китай”, отбеляза американският лидер.

Той добави, че отношениято му с китайския му колега Си Дзинпин са “много добри” и че Китай е преживял много.

“Те изгубиха хиляди хора. Те преминаха през ада”, отбеляза Тръмп.

Изказването на американския президент идва след необичаен публичен спор между двама китайски дипломати. Китайският посланик в САЩ посочи по-рано тази седмица, че той се противопоставя на теориите, че разпространението на Covid-19 е започнало от американските военни, макар че говорител на външното министерство на азиатската страна многократно публикува подобни твърдения в Twitter.

Коронавирусът беше открит за пръв път в Ухан в края на миналата година, но се разпространи бързото по света. Над 420 хил. души вече са заразени, а смъртните случаи нараснаха до близо 19 хил.

Тръмп, на когото предстоят президентски избори тази година, обвинява Китай, тъй като опасенията от заразата доведоха до панически разпродажби на международните борси и тласнаха глобалната икономика към рецесия.