Белият дом и Сенатът се договориха за плана за 2 трлн. долара

Пакетът е предназначен да смекчи въздействието на пандемията върху американската икономика

09:40 | 25 март 2020
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение по плана на стойност 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса в САЩ, предава Investor.bg.

"След продължителни дни интензивни преговори Сенатът постигна споразумение между двете страни (демократи и републиканци - бел.р.) по исторически план за подкрепа на икономиката срещу тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно днес", заяви сенаторът републиканец Мич Макконъл. След това текстът ще трябва да бъде гласуван в Камарата на представителите и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп.

Средствата са разпределени по следния начин - 500 млрд. долара директни плащания към американските граждани за шоково раздвижване на икономиката, още 500 млрд. долара за тежко ударената индустрия, 350 млрд. долара за малкия бизнес, 250 млрд. долара за хората, загубили работата си през последните седмици, и 75 млрд. долара за болници. Пакетът е предназначен да смекчи въздействието на пандемията върху американската икономика, включително еднократни плащания от 1200 долара за повечето американци, разширяване на обезщетенията за безработица.

Може да бъдат добавени още 50 млрд. долара, които ще отидат конкретно към самолетната индустрия, в частност например към Boeing.

Още по темата прочетете в Investor.bg.