Тръмп иска да отвори американската икономика до Великден

Той многократно говори за вредата, която дългосрочното икономическо спиране ще нанесе на нацията

21:45 | 24 март 2020
Снимка:  Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg
Снимка: Chris Kleponis/Polaris/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би искал да отвори отново американската икономика до Великден, който е на 12 април, след спиране на бизнес дейността поради коронавируса, пише Bloomberg.  

Тръмп заяви, че ще прецени дали да призове хората да се върнат на работа след изтичането на 15-дневната социална дистанцираност следващата седмица. Във вторник той многократно говори за вредата, която дългосрочното икономическо спиране ще нанесе на нацията. 

Икономическият съветник на Тръмп, Лари Кудлоу, заяви във вторник, че Белият дом ще се съобрази със съветите на здравните експерти, предприемайки стъпката за повторно отваряне на икономиката. 

Тръмп започна да дискутира връщането на американците на работа миналата седмица, само няколко дни след като бяха издадени насоки, насърчаващи хората да стоят далеч от ресторантите и големите събирания, както и да обучават децата си у дома. Към тези мерки той привлече гуверньори и общински лидери, които закриха цели щати и градове, за да се борят с разпространението на вируса. 

Тръмп бе затрупан от въпроси по време на пресконференция за това колко скоро ще се опита да прекрати социалното дистанциране в САЩ и дали ще следва съветите на правителствените здравни специалисти.  

„Ще слушам тях и други, които имаме и които вършат добра работа“, отговори той. 

Президентът също така предупреди в понеделник, че ако икономиката навлезе в дълбока рецесия чрез мерки за социално дистанциране, може да има смъртни случаи от самоубийства и други причини, надвишаващи тези, причинени от коронавируса. 

„Общественото здраве включва икономическото здраве - това е ключов момент”, каза Кудлоу.