Растат страховете за глобалната икономика след над 600 хил. заразени с COVID-19

Кристалина Георгиева предупреждава за рецесия по-лоша от 2009 г.

12:35 | 28 март 2020
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg
Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Притесненията за ефекта на епидемията от коронавирус върху световната икономика продължават да нарастват, след като броят на заразените в световен мащаб надхвърли 600 хил. в събота, пише The Wall Street Journal.

От Международния валутен фонд дори вече предупредиха, че икономическата и финансовата криза ще е по-тежка от тази преди десетилетие.

Забраните за пътуване и блокиране работата на бизнеса доведоха до милиони загубени работни места. Включително в САЩ броят на заявленията при безработица надхвърли 3 млн. за седмица -  един от поредните сигнали, че идва дълбока рецесия.

„Вече е ясно, че влизаме в рецесия лоша или дори по-лоша от тази през 2009 г.“, заяви в петък Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. По нейните думи нарастващият брой на фалитите и съкращенията могат да подкопаят всяко възстановяване и да нанесат дълготрайна вреда на световната икономика.

Рисковете изискват все по-бързо действие от страна на държавите да разширят пакетите от стимули, за да облекчат финансовите затруднения на бизнеса и домакинствата.

Американският президент Доналд Тръмп в петък подписа най-големия пакет стимули в историята за икономиката в размер на 2 трлн. долара.

След като новият коронавирус бързо се разпространи в Европа и САЩ, правителствата по целия свят в последните седмици ограничиха движението на хора и започнаха да налагат широкообхватни мерки като затваряне на ресторанти, училища и спиране работата на бизнеса. Всичко това затрудни усилията за възстановяване на растежа.

Установените случаи на заразени с коронавирус в САЩ нараснаха с 15 хил. за ден и в събота преминаха 104 хил. Ръстът на заболелите изпревари този в Италия и Китай, където потвърдените случаи достигнаха съответно 86 хил. и 81 хил., става ясно от данни, събрани от университета Johns Hopkins.

В резултат броят на потвърдените случаи в световен мащаб се е удвоил през последната седмица до над 600 хил. Смъртните случаи вече са над 27 хил., като близо една трета от тях са в Италия.

МВФ предупреди, че страните с ниски доходи ще бъдат засегнати особено тежко. От финансовата институция изчисляват, че са необходими поне 2.5 трлн. долара, за да се ограничи свиването на икономиката в развиващите се държави.

Китайското правителство също се бори с икономическия удар в резултат на вируса – първо, заради блокирането на живота в страната, а сега заради по-слабите потребителски настроения и свиването на търсенето от външни пазари, след като коронавирусът стигна до Европа и САЩ.

В петък стана ясно, че китайското правителство планира да повиши разходите, като увеличи фискалния си дефицит през тази година, както и да ускори емитирането на държавни облигации и така наречените местни държавни облигации със специална цел за подпомагане на финансирането на инфраструктурни проекти като част от стимулиращите мерки за ограничаване на икономическото въздействие от пандемията.