Споделената икономика е пред колапс заради пандемията

Коронавирусът е най-големият тест за компаниите за споделени пътувания и платформите за отдаване на имоти под наем

09:22 | 28 март 2020
Снимка: Cayce Clifford/Bloomberg
Снимка: Cayce Clifford/Bloomberg

Пандемията от коронавируса, заради която над 1 млрд. души са в домовете си, може и да не е толкова лоша за компании, които произвеждат софтуери за видео връзка, продават конзоли за видео игри или управляват платформи за облачни услуги. Но коронавирусът се явява като основен тест за един от най-важните елементи на технологичната индустрия през последното десетилетие, а именно споделената икономика, пише Bloomberg.

Бизнесите, които включват превозването на хора, отдаването под наем на скутери или пространства, се изправят пред сериозни предизвикателства заради строгите ограничителни мерки в редица държави. Някои от най-скъпите стартъпи в историята се сблъскват с предизвикателства, каквито нямат аналог в миналото.

„Uber и Lyft очевидно са в епицентъра на безпрецедентната пандемия и наближаващия икономически апокалипсис, като се има предвид техния модел на споделени пътувания. Той е изграден върху основите на мобилността, потребителското доверие и търсенето на пътувания“, коментира анализаторът в Wedbush Дан Айвс.

Проблем за тези компании е, че не е ясно дали бизнесите им могат да са успешни и в идеални условия. Uber и Lyft, които са двете водещи компании в сектора на споделени пътувания, никога не са работили на печалба и се представят незадоволително на Wall Street от първичното им публично предлагане преди година. Postmates и Door Dash, които имат сходни модели за доставка на храна, губят пари и може да предизвикат още скептицизъм сред инвеститорите. Моделът на работа на всички тези компании, според който те използват огромен брой независими от тях лица, вместо да наемат служители, е изправен под все по-агресивен натиск от правен аспект.

Панемията от коронавирус доведе и до поевтиняването на акциите на Uber и Lyft. Въпреки ръста в цените на акциите им в четвъртък и двете компании и двете компании отчитат понижения от по над 30% от 21-ви февруари до 26 март. Към момента Lyft се оценява на 9 млрд. долара, което е по-малко от стойността ѝ като частна компания в края на 2017 г. От Uber уведомиха инвеститорите този месец, че очакват да приключат годината с между 4 и 6 млрд. долара в брой.

И двете компании вероятно ще видят значителни смущения в дейността си в обозримо бъдеще. Бизнесът на Uber за доставка на храна, може да бъде изолиран от ударите, което би спомогнало да се компенсира срива при споделените пътувания. Компании за доставки като Instacart сега имат много повече поръчки, отколкото преди пандемията.

Прекалено еднозначно е да се каже, че блокирането на населението вкъщи е добро за фирмите за доставки. Услуги като DoorDash и Grubhub намаляват таксите си към ресторантите, тъй като се опасяват, че доставките ще секнат, когато заведенията затворят или прекратят изцяло дейността си.

Силно е ударен и бизнесът на Airbnb след драстичния спад на пътуванията. Компанията преразглежда плана си да излезе на борсата през тази година и може да се наложи да събере още пари от частни инвеститори.

Много от компаниите от споделената икономика имат предимство пред конкурентите от традиционните индустрии. Иновациите им включват намаляването на разходите и риска за шофьорите, доставчиците и собствениците на жилища. Сега обаче шофьорите се оказват без работа с новозакупени скъпи автомобили, с които трябваше да превозват добре платежоспособни клиенти на Uber. А хората, които си купиха имоти с цел да ги отдават под наем на платформата на Airbnb, все още имат да плащат ипотека и сметки за ток.

Затова и Airbnb и Uber лобират пред правителствата да разширят обезщетенията за безработица на независими доставчици на услуги и еднолични търговци.