Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преходът към електромобили минава през споделената икономика

Илия Левков, председател на УС на индустриален клъстер "Електромобили", Светът е бизнес, 12.04.2019

21:00 | 12 април 2019
Илия Левков, председател на УС на индустриален клъстер "Електромобили". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илия Левков, председател на УС на индустриален клъстер "Електромобили". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преходът към използване на електрически превозни средства не включва задължително притежанието им. Практиката да има подобни автомобили в големите градове и те да се наемат от гражданите е много успешна, подобна услуга вече има и у нас. До 10 години замяната на конвенционалните автомобили с електрически ще е факт, както и преминаването към споделена икономика. Това каза Илия Левков, председател на УС на индустриален клъстер "Електромобили", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Около 7800 е общият брой на електрическите и хибридни превозни средства в България, като хибридните сред тях са около 6000... Трябва да имаме предвид, че ние все пак започнахме от много малка база“.

Гостът отбеляза, че интересът към електромобилите у нас расте, въпреки че системата за стимули в България не проработи в пълния ѝ размер.

Национален доверителен екофонд също субсидира покупката на електромобили при определи условия, но само за държавни и общински институции, като училищата например са изключени от тази възможност“.

Пазарът на електромобили втора употреба също започва да се развива, коментира Левков.

„Рисковете при закупуването на използвано електрическо превозно средство са по-ниски, защото броят на частите им е по-малък, движещите механизми са по-прости... Ние плащаме толкова много за стария си автомобил, че поддръжката му излиза по-скъпа от тази на електромобилите, без да прибавяме и рисковете за здравето и замърсяването“.

Гостът добави, че единствената пречка пред автомобилите доскоро беше проблемът с батериите им, като вече би могло да се каже, че и тя е преодоляна.

Повече по темата вижте във видео материал