UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Бизнесът за регулациите в споделената икономика: Колкото по-малко, толкова по-добре

Недялко Дервенков, член на Управителния съвет на BESCO, UpDate, 22.02.2020

20:02 | 22 февруари 2020
Недялко Дервенков, член на Управителния съвет на BESCO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Недялко Дервенков, член на Управителния съвет на BESCO. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споделената икономика не трябва да се регулира толкова сериозно. С повечето регулации изоставаме от темповете на световната икономика. Позицията на прогресивния бизнес е, че колкото по-малко регулации има в споделената икономика, толкова е по-добре. Това каза Недялко Дервенков, член на Управителния съвет на BESCO, в предаването „UpDate“ с водещ Бойчо Попов.

„България не се доказва като добър хъб за дигитална трансформация и споделена икономика, нито на Балканите, нито в Европа, нито в света. Тя изостава“, посочи Дервенков.

Гостът коментира окончателното гласуване на разпоредбите за Airbnb, след което стана ясно, че апартаментите и стаите за гости, които краткосрочно се отдават под наем, ще трябва да плащат данък на общините, в които са регистрирани.

„За да може едно законодателство да работи рационално, то трябва да мине през тежестта на публичния дебат“, отбеляза той.

Според експерта въвеждането на туристическия данък не е основен проблем, още повече, че той е честен. По думите на Дервенков обаче патентният данък е въпросът, по отношение на който има множество неясноти и който е предизвикателство за физическите лица.

„Имайки предвид всички тези фактори, бизнесът с Аirbnb ще бъде нерентабилен“, смята гостът. Той добави, че бизнесът може да помогне по отношение на експертизата и създаването на смислено законодателство, което да е честно за всички, като подчерта, че неговите представители не нападат държавата.