Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Отдаването под наем през Airbnb е напът да стане почти невъзможно

Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, Бизнес старт, 06.02.2020

10:32 | 6 февруари 2020

Отдаването под наем за краткосрочно ползване на имоти през платформите Booking и Airbnb ще стане почти невъзможно, ако бъде прието предложението на ГЕРБ собствениците да имат одобрението на поне половината съседи, за да извършват такава дейност. Това заяви Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

„Има и други начини да се осигури спокойствието на съседите - чрез саморегулация“, обясни Павлов. По неговите думи в много от случаите съседите са се разбрали собственикът, който иска да отдава краткосрочно, да плаща по-високи етажни такси и допълнителните приходи отиват за облагородяване на общите части и всички така са щастливи.

„При последното предложение за регулация на сектора се създава проблем, за да се предотврати хипотетичен проблем“.

„От близо три месеца с българската стартъп асоциация BESCO водим преговори с различни народни представители, с министъра на туризма Николина Ангелкова, с президента Румен Радев. Опитваме се да изградим диалог, за да се създаде регламент, който да работи за всички, които да осигурява на 100% събираемост на данъци, на националната сигурност“, обясни Борис Павлов.

„Имаме и разписан проектозакон за регламент за имоти за краткосрочно отдаване под наем с цел да помогнем и да работим заедно с институциите“.

Според госта Airbnb води до повишение на цените на имотите само в центъра на София, но пазарът се саморегулира. По думите му има 15% спад на имотите, които се отдават по този начин само за последните 3 месеца.

Повече по темата гледайте във видеото.