Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Патентният данък за Airbnb измества задължението за плащане на ДОД

Aдв. Емел Бекирова, адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов", Бизнес старт, 16.12.2019

09:03 | 16 декември 2019
Обновен: 09:09 | 16 декември 2019

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предлага въвеждането на патентен данък за отдаваните апартаменти под наем в Airbnb и Booking. Въвеждането на патентен данък за имотите не е нещо ново от гледна точка, че и сега съществува данъчно облагане за категоризираните места за настаняване. Това каза адв. Емел Бекирова, адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Спецификата на патентния данък е, че той е фиксиран. В закона е предвидено, че патентният данък може да варира между 25 и 250 лева, като всяка община определя точния размер".

Бекирова отбеляза, че към момента данъкът за София и Пловдив е 250 лева за стая. Тя обясни, че във Варна и Бургас са въведени разграничителни критерии чрез допълнително райониране.

По думите ѝ патентният данък дава повече яснота.

"Патентният данък измества задължението за плащане на данък общ доход. Той е приложим само за физически лица и еднолични търговци, ако не са реализирали оборот от 50 хил. лева и не са регистрирани по ДДС".

Адвокат Бекирова направи сравнение с данъчното облагане на тези имоти в момента и с това, което ще действа през 2020 г. При 12 дена месечна заетост и средна цена за нощувка от 60 лева данък общ доход за този имот сега е около 650 лева. А от догодина за същия имот ще се дължи максимум 250 лева патентен данък при същите показатели за заетост и цена на нощувка.

Тя говори и за санкциите при недекларирането на данъка.

„Санкцията при недеклариране е 500 лева. В случай, че се декларират неверни обстоятелства, които водят до намаляване на данъка, глобата е 1000 лева“.

Вижте целия разговор във видеото.