Съдът на ЕС: Airbnb не е агент на недвижими имоти

Това поставя под съмнение дали онлайн платформата може да бъде принудена да се съобразява с местни регулации за имотни агенции

13:35 | 19 декември 2019
Обновен: 13:39 | 19 декември 2019
Съоснователят на Airbnb Нейтън Блехарчик. Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Съоснователят на Airbnb Нейтън Блехарчик. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Airbnb не може да бъде регулирана като имотна агенция, която предлага услугите си онлайн, реши Съдът на ЕС по заведено от Франция дело, което поставя въпроса дали онлайн платформата може да бъде принудена да се съобразява със строги местни правила, съобщава Investor.bg, като цитира Bloomberg.

Съдът на ЕС съобщи в решението си, оповестено в Люксембург в четвъртък, че френските власти не са уведомили надлежно Европейската комисия за изискването Airbnb да притежава професионален лиценз на брокер на недвижими имоти. 

"Естеството на връзките между посредническата услуга и предоставянето на настаняване не оправдава класифицирането на тази посредническа услуга като услуга на информационното общество", реши съдът. 

Решението контрастира с друго дело, засягащо Uber Technologies, при което Съдът на ЕС постанови, че онлайн услугата за споделени пътувания трябва да бъде регулирана като таксиметрова услуга. Генералният адвокат на Съда на ЕС заяви в необвързващо становище през април, че Airbnb е различна и не може да бъде третирана като обикновен агент на недвижими имоти.

Решението на съда е победа за Airbnb, която опитва да разреши регулаторни проблеми с редица градове преди листването си на борсата догодина.

Airbnb съобщи, че съдебното решение ще й позволи да „продължи напред и да работи с градовете по ясни правила“.
„Искаме да бъдем добри партньори за всички и вече работим с над 500 правителства, за да помогнем на собствениците да споделят имотите си, да спазват правилата и да плащат данъци“, съобщи базираната в Сан Франциско компания в комюнике.

Заради спор с представители на френския туризъм и хотелска асоциация, които опитваха да наложат по-стриктни правила за Airbnb,  френски съд поиска мнението на Съда на ЕС за това как трябва да бъде третиран доставчикът на онлайн услуги, управляван от Ирландия, според правилата за електронна търговия в блока.

По-конкретно те искаха да знаят дали френският закон Hoguet, който регулира недвижимите имоти във Франция и може да доведе до наказателни санкции за нарушения, трябва да бъде прилаган за Airbnb в Ирландия.

У нас собствениците на имоти, които се отдават в платформи за краткосрочни наеми като Airbnb и Booking, вече трябва да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс, които вчера бяха приети окончателно от депутатите без дебати по същество. 

Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Повече по темата четете в Investor.bg.