ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

При регулацията на имоти в Airbnb и Booking липсва баланс на интересите

Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, ИмоТиТе, 09.02.2020

21:34 | 9 февруари 2020
Обновен: 06:15 | 7 юни 2020

Комисията по икономическа политика и туризъм прие промени в закона за туризма, които предвиждат имот да бъде отдаван в платформи като Airbnb и Booking само ако има съгласие от поне 50% на собствениците на имоти в сградата. Имам съмнения, че не е намерен правилният баланс между интереса на собствениците на имоти, които ги отдават под наем, и интереса на другите обитатели в сградата. Това каза Ирена Перфанова, заместник-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Факт е, че това да се живее и да се извършва бизнес в една жилищна сграда е много сериозна симбиоза, която трябва да бъде обсъдена, тъй като има от една страна социални интереси на хората, които живеят в сградата, и бизнес интересите на тези, които искат да печелят“.

Гостът коментира, че в българското законодателство все още не е формулирано какво е краткосрочен наем, средносрочен и дългосрочен наем.

„Тази промяна е възможно да бъде в полза на собствениците, които не желаят да отдават имоти за краткосрочно ползване“, добави още Перфанова.

Тя смята, че подобни промени не бива да бъдат част от закон за туризма, тъй като те са свързани по-скоро със собствеността, отколкото с правата за отдаване на имот в туристическия сектор.

„Когато говорим за управлението на една сграда можем да говорим за институционалното ниво и нивото на управление в самата сграда“.

По думи на Ирена Перфанова нещо, което е задължително за всяка етажна собственост е вътрешен правилник на сградата, в който да залегнат много механизми, които да позволяват взимането на определени мерки.

„Сигурността при отдаване на имот под наем е основен проблем за собствениците в етажната собственост . Друг казус е състоянието на общите части в сградата, както и шумът и неправилното стопанисване на имота“.

Гледайте целия разговор във видеото.