МВФ: Развиващите се пазари ще се нуждаят от 2.5 трлн. долара

Темата коментира в рамките на брифинг ръководителят на фонда Кристалина Георгиева

21:25 | 27 март 2020
Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Международният валутен фонд посочи, че работи за осигуряването на помощ за развиващите се пазари, чиито собствени ресурси ще се понижат с 2.5 трлн. долара заради коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Фондът е получил запитвания и искания за помощ от 50 развиващи се икономики и 31 държави със среден доход, стана ясно от брифинг на ръководителя му Кристалина Георгиева в петък.

“Нашите настоящи прогнози за общите нужди на развиващите се пазари са за 2.5 трлн. долара”, заяви Георгиева, като добави, че това са консервативните очаквания. “Ние знаем, че техните собствени резерви и вътрешни ресурси няма да бъдат достатъчни”, отбеляза тя.

В рамките на съвместно изявление страните от Г-20 обещаха в четвъртък да инжектират повече от 5 трлн. долара в глобалната икономика да на направят “каквото е необходимо” за преодоляване на пандемията.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас посочи в отделно изявление, че той и Георгиева работят за усъвършенстване на подхода за облекчаване на дълга за най-бедните държави в света. Двамата планират да представят стратегията си навреме за пролетните срещи на институциите, които ще се проведат във виртуален формат в средата на април.

“Отвъд здравното отражение на пандемията, очакваме голяма глобална рецесия”, заяви Малпас. Той посочи, че най-бедните страни ще са най-засегнати, особено онези от тях, потънали в дългове преди кризата.