МВФ: Рецесията ще е поне толкова лоша колкото беше глобалната финансова криза

Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от МВФ

21:01 | 23 март 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че очаква глобалната рецесия тази година да бъде поне толкова лоша, колкото по време на финансовата криза преди повече от десетилетие, последвана от възстановяване през 2021 г., пише Bloomberg.

Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базирания във Вашингтон МВФ, обяви управляващият директор на фонда Кристалина Георгиева в изявление след конферентния разговор с централните банкери и финансовите министри от страните от Г-20. Георгиева посочи, че фондът силно подкрепя извънредните фискални действия, предприети от много страни и приветства хода на големите централни банки за облекчаване на паричната политика.

„Тези смели усилия не са само в интерес на всяка страна, но и на световната икономика като цяло“, гласи изявлението. „Ще са необходими още повече, особено на фискалния фронт“.

Изявлението на МВФ последва спешния разговор на Г-20 в понеделник за обсъждане на глобалния икономически спад заради пандемията и работата по съвместен отговор на кризата. 

Четете още на Investor.bg.