МВФ отказа финансова помощ за коронавируса на Венецуела

Николас Мадуро се надяваше да получи 5 млрд. долара за борба с коронавируса. Много държави от МВФ обаче не признават правителството

11:13 | 18 март 2020
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) отказва да помогне на Венецуела, която е силно засегната икономически, със спешен заем в размер на милиарди. Молбата на правителството на Венецуела не може да бъде взета предвид, тъй като за 189 държави членки на МВФ не е ясно кой се счита за пълноправен държавен глава на южноамериканската държава, заяви говорител на фонда, цитиран от Die Zeit.

 "За съжаление фондът не е в състояние да разгледа това заявление. Ангажиментът на МВФ относно страните членки се основава на официалното признание на правителството от международната общност", се посочва в изявлението на МВФ.

Във Венецуела съществува политическа несигурност, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се обяви за нов временно изпълняващ длъжността президент през януари. Той се бори за властта с дългогодишния президент Николас Мадуро. Гуайдо е признат от повече от 50 държави.

Мадуро кандидатства за спешен заем от 5 милиарда долара от МВФ. Венецуела беше първата страна, която се възползва от нов пакет помощи от фонда. Той предостави над 50 милиарда долара спешна помощ за смекчаване на икономическото въздействие на коронавируса в развиващите се страни.

Икономиката на Венецуела е в криза от години, което се дължи и на американските санкции срещу петролната индустрия на страната. Милиони венецуелци са избягали в чужбина, защото храната е оскъдна и безумно скъпа.

Искането на Мадуро за помощ от директора на МВФ Кристалина Георгиева във вторник също е забележително, защото Мадуро винаги е демонизирал фонда. Фактът, че сега кандидатства за спешен заем, показва влошените финанси на Венецуела. До момента Венецуела има 33 потвърдени случая на коронавирус.