Санкциите на САЩ срещу Венецуела - тежък удар за Русия

Тръмп показва, че ще продължава да засилва натиска срещу Мадуро, за да се проведат честни избори във Венецуела

18:42 | 23 февруари 2020
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Президентът на Венецуела Николас Мадуро. Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

През последната година президентът на Венецуела Николас Мадуро намираше вратички, за да заобикаля санкциите на САЩ. Но сега това ще се промени, пише Ели Лейк в свой анализ за Bloomberg.

Мадуро и вътрешното му обкръжение, включително и държавната петролна компания PDVSA, бяха под санкциите на Вашингтон. САЩ застанаха начело на международна коалиция от над 50 държави, която призна председателя на парламента Хуан Гуайдо за легитимния президент на латиноамериканската страна. Но Русия така не плати никаква цена за подкрепата си за достигането на венецуелския петрол на международните пазари.

Във вторник американското правителство обяви, че налага санкции срещу търговското подразделение на руския енергиен конгломерат Rosneft, включително и срещу неговия президент Дидие Касимиро. Според новите правила всеки американец или всеки преминал през САЩ ще получава забрана да прави бизнес с Rosneft Trading. Всички американски активи, които принадлежат на компанията или на Касимиро, ще бъдат замразени.

Това е голям удар срещу режима на Мадуро. През януари Rosneft Trading управляваше около половината от износа на венецуелския петрол. Руската мотивация не бе изцяло политическа. Москва принуждаваше режима на Мадуро да продава венецуелския петрол под пазарните цени и да направи приоритет изплащането на дълговете на компанията. Елиот Абрамс, специалният дипломатически пратеник на САЩ във Венецуела, изчислява, че през изминалата година Каракас е изплатил дълг на стойност 1.8 млрд. долара на руската компания.

Ерик Фарнсуорт, вицепрезидент на Съвета на америките, коментира, че новите санкции срещу Rosneft са сигнал към Русия, че не трябва повече да предлага заеми на Мадуро, защото вероятно дългът на Венецуела ще бъде изцяло изплатен през това тримесечие.

Също така ходът на Вашингтон е сигнал, че Тръмп ще продължи да оказва натиск срещу Мадуро, за да се проведат честни и свободни избори в страната. По-рано през този месец опозиционният лидер Гуайдо бе аплодиран от демократите и републиканците в Камарата на представителите. През същата седмица САЩ наложиха санкции срещу венецуелската държавна авиокомпания. А сега обявиха санкции срещу компанията, която позволяваше на Мадуро да търгува с петрол.

Абрамс обещава още по-голям натиск през следващите месеци. Този натиск може да бъде и под други форми. Изпратено е ясно послание до Мадуро и неговия режим: Всички надежди, че Тръмп планира да отслаби стратегията на САЩ спрямо латиноамериканската страна са безпочвени. Rosneft може да се опита да заобиколи американските санкции. Но помощта на компанията за Мадуро не е просто политическа. А цената за продажбата на венецуелския токсичен петрол се повиши.