Венецуела увеличава минималната заплата с 67%

Актуализираната от 1 януари минимална работна заплата обаче не е достатъчна, за да се купи и един кг. месо на текущите цени

11:16 | 11 януари 2020
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Президентът Николас Мадуро нареди минималната месечна заплата във Венецуела да бъде увеличена с 67% със задна дата от 1 януари. Това е първото увеличение за тази година и единадесетото през последните 24 месеца, съобщава Bloomberg.

Минималната заплата се повишава до 250 хил. боливара (3.61 долара по официалния курс) спрямо досегашните 150 хил. боливара. В допълнение работниците ще получат и бонус в храна на стойност 200 хил. боливара.

Увеличението на минималната работна заплата сега обаче е доста под ръста от 275% от октомври 2019 г., което направи възможно с минималната работна заплата да се купят около 4 кг. говеждо месо. Актуализираната от 1 януари минимална работна заплата обаче не е достатъчна, за да се купи и един кг. на текущите цени.

Според данни на Народното събрание на страната годишната инфлация е 13 476% през ноември 2019 г.

Увеличението на цените бързо изяде предишното увеличение на минималната работна заплата през октомври. Правителството насочи усилията си да контролира цената на долара, като намали ликвидността във финансовата система и ограничи банковите заеми. Мадуро по-рано този месец обеща да намали инфлацията през 2020 г. до едноцифрено число.