Как Венецуела се събуди с двама председатели на парламента в един ден?

Николас Мадуро показва, че е готов на още по-резки ходове, за да се задържи на власт, но опозицията не се отказва

11:35 | 9 януари 2020
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg
Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Двойствената политическа ситуация във Венецуела става все по-сложна. Вече повече от година Николас Мадуро и опозиционният лидер Хуан Гуайдо са в спор кой е легитимният президент на страната. Но сега ситуацията е още по-сложна, тъй като двама души претендират, че са председатели на Националната асамблея.

На 5-ти януари, когато се проведе изборът за председател на парламента, военните блокираха достъпа на депутатите от опозицията. Така в гласуването участваха само народни представители, които са лоялни на Мадуро. Те избраха за председател наскоро преминалия в проправителствените редици Луиз Пара. Но опозицията не се отказа. Поддръжниците на Гуайдо се събраха в редакцията на опозиционен вестник и там той бе преизбран за председател.

Два дни по-късно всички депутати от широката опозиционна коалиция успяха да преминат през кордона от военни и влязоха в Националната асамблея. Така след всички препятствия Гуайдо положи клетва като председател и там.

Повечето латиноамерикански страни осъдиха действията на военните и нередовната процедура при първото гласуване в парламента. САЩ поздравиха Гуайдо в качеството му на легитимен председател, докато Кремъл обяви подкрепата си за Пара. Това напомни на редица анализатори за ситуацията от началото на 2019 г., когато Вашингтон и още над 50 страни признаха Гуайдо за президент, докато Русия и още няколко държави подкрепиха Мадуро.

Мадуро иска пълен контрол

В момента Мадуро контролира всички ключови институции, включително армията, съдебната система и Съветът по избори. През 2017 г. той създаде алтернативен законодателен орган – Националното учредително събрание. Така изглежда, че има три законодателни органа в система с все по-големи авторитарни елементи, пише Bloomberg.

Мадуро обяви, че през тази година ще се проведат нови избори за Националната асамблея. Това означава, че Гуайдо и поддръжниците му трябва да решат дали да участват в тях. Ако се включат, рискуват да загубят заради потенциалната възможност за фалшификации на изборния процес заради пълния контрол на властта над ключовите институции. Но ако не участват във вота, със сигурност ще загубят единствената институция, която все още контролират.

Междувременно венецуелският президент се стреми да привлече на своя страна редица малки опозиционни партии. Ето защо той планира да освободи 14 политически затворници. По този начин Мадуро би отслабил позицията на Гуайдо, тъй като едно от основните обещания на опозиционният политик е освобождаването на всички политически затворници. Правителството е затворило 388 души по политически причини, показва последният доклад на неправителствената организация Penal Forum.

Признанието на САЩ

САЩ подцениха ролята на Куба и Русия в поддържането на режима на Николас Мадуро във Венецуела. Това заяви дипломатическият пратеник на САЩ в латиноамериканската страна Елиът Абрамс, цитиран от Bloomberg. Той изрази недоволство, че Мадуро се задържа на власт въпреки натиска и усилията на международната общност.

„Руските компании сега държат 70% от петрола във Венецуела, а икономиката на страната става все по-зависима от Москва“, отбеляза той по време на специален брифинг заради поредната политическа криза в страната.

Според Абрамс Русия и Куба са се оказали двата най-важни съюзници на властта в Каракас, без които Мадуро нямаше да се задържи на поста си.

Той даде заявка, че Вашингтон обмисля да въведе нови санкции срещу Каракас. Но докато международното внимание е насочено почти изцяло към Близкия изток, санкциите вероятно ще се забавят. Донякъде изглежда, че Мадуро вижда, че Иран абсорбира вниманието на САЩ, а това може само да го амбицира да предприема още по-резки ходове, за да бетонира властта си.