В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Санкции срещу Rosneft биха отслабили режима на Мадуро във Венецуела

Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, В развитие, 04.11.2019

15:34 | 4 ноември 2019
Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Кръстев, редактор на сайта Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Венецуела е в тежка политическа и икономическа криза. Състоянието на петролната индустрия се влошава, голяма част от населението живее в бедност и нарушаването на човешки права е често срещана практика при управлението на президента Николас Мадуро. Поради това Вашингтон наложи петролни санкции срещу Каракас. Но руската петролна компания Rosneft се явява като посредник и чрез нея се заобикалят санкциите. Така петролът от Венецуела достига до страни като Русия и Китай. Това каза Цветан Кръстев, редактор в Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Той коментира, че руската компания има интерес от търговията с PDVSA.

"Венецуелската държавна петролна компания PDVSA има голям дълг към Rosneft. Руската компания получава петрол от Венецуела, което е начин за изплащане на дълга на Каракас".

По думите му САЩ не планират да използват военна сила за свалянето на властта в латиноамериканската страна.

„Властта на Мадуро може да отслабне допълнително, ако САЩ наложат санкции срещу Rosneft. Тя е ключов фактор за поддържането на режима. Санкциите имат по-голям ефект, когато са многостранни. Трябва да се намеси и Европейският съюз (ЕС), и латиноамериканските страни от Групата от Лима".

Кръстев коментира и вероятността Rosneft да придобие PDVSA.

"Медиите в Русия избързаха да се похвалят с подобна сделка, но тя още не е факт и преговорите продължават. На вътрешно ниво това вдига имиджа на руския президент Владумир Путин. Ръководството на Rosneft не коментира темата, а преговорите са в пълна конфиденциалност. Сключването на такава сделка е много вероятно, тъй като Мадуро иска да задържи властта си на всяка цена и ще се надява на военна и финансова подкрепа от Москва в замяна".

Вижте целия разговор във видеото.