И Латинска Америка започва да затваря границите си заради коронавируса

В региона потвърдените случаи с коронавирус са сравнително малко, но правителствата затягат мерките

12:01 | 15 март 2020
Обновен: 12:02 | 15 март 2020
Президентът на Колумбия Иван Дук и здравният министър Фернандо Руиз Гомез. Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg
Президентът на Колумбия Иван Дук и здравният министър Фернандо Руиз Гомез. Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg

Латинска Америка се присъединява в борбата срещу коронавируса, като няколко правителства в региона предприемат серия от мерки за ограничаването на разпространението на заразата, съобщава Bloomberg.

Президентите на Венецуела, Колумбия, Чили и Уругвай обявиха частични затваряния на границите си, карантинни мерки и отмяната на големи събития.

Венецуела, чиято здравна система е в криза след години на икономически колапс, обяви въвеждането на най-строгите мерки. Президентът Николас Мадуро съобщи, че всички училища и университети затварят, а през следващите дни това ще се случи и с търговски обекти. Страната вече отмени редица полети, а опозицията се отказа от масовите протести.

Президентът на Колумбия Иван Дук обяви в събота, че страната затваря границата си с Венецуела. Десетки хиляди венецуелци преминават тази граница всеки ден в търсене на храна и лекарства. Венецуелското правителство отправи критики срещу действията на Колумбия.

Също така вчера Еквадор обяви, че затваря всичките си гранични пунктове и забранява на чуждестранни граждани да пристигат в страната по въздух, море или суша. Забраната на Еквадор влиза в сила от понеделник.

Броят на случаите с коронавирус в Латинска Америка остава нисък, но се наблюдава постепенен ръст. В Бразилия има над 120 потвърдени случая към момента, в Чили 61, в Перу 38, в Аржентина 34, в Мексико 23. В Уругвай и Венецуела заразените с коронавирус са под 10.

Преди дни президентът на Чили Себастиан Пинера предупреди, че близо 2 хил. души в страната са под постоянен риск от заразяване. Той обеща да се отделят повече средства за здравния сектор, за да се закупи необходимото медицинско оборудване.

В Чили и Уругвай училищата ще затворят само при регистрирани случаи сред учениците.