В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо за Русия е важно Хуан Гуайдо да не е председател на парламента на Венецуела?

Цветан Кръстев, редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 09.01.2020

20:40 | 9 януари 2020
Обновен: 20:44 | 9 януари 2020
Цветан Кръстев, редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Кръстев, редактор на Bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Годината за Венецуела започна много динамично, каквато беше ситуацията и в началото на 2019 г. На 5-ти януари бе насрочен изборът за председател на Националната асамблея. Преди вота имаше подозрения, че Николас Мадуро ще се опита да подкупи някои депутати от опозицията, за да ги привлече в неговите редици. Но никой не очакваше, че ще се стигне до екстремната ситуация, която се състоя на 5-ти януари. Това каза Цветан Кръстев, редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Тогава парламентът беше под обсадата на военни и беше блокиран достъпът на депутати от опозицията. Така те не можеха да присъстват на гласуването. Представителите на опозицията не се отказаха и се събраха в редакцията на опозиционен вестник, където избраха Гуайдо за председател на Националната асамблея. В това време проправителствените депутати гласуваха за избирането на Луиз Пара за председател".

По думите му два дни по-късно опозицията е успяла да влезе в парламента, където Гуайдо е положил клетва като председател.

Кръстев коментира, че САЩ, Европейският съюз и страните от Групата от Лима подкрепят Гуайдо за председател. "От друга страна, Русия изрази подкрепата си за Луиз Пара", допълни той.

„Съставът на парламента е важен за Русия. Руската петролна компания "Роснефт" има амбициите да придобие венецуелския производител на петрол PDVSA. Но за финализирането на подобна сделка е необходимо одобрението на парламента. Това е сред причините Москва да подкрепя Луиз Пара за председател на Националната асамблея“.

Той обясни, че по този начин "Роснефт" ще засили влиянието си в петролната индустрия на латиноамериканската страна.