Правителствата в Италия и Испания търсят начини за справяне с кризата

Рим и Мадрид призоваха за европейска солидарност, критикувайки закъснялата реакция на ЕС

12:20 | 29 март 2020
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg
Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Смъртните случаи на коронавируса в Италия надвишиха 10 хил., а Испания докладва за най-много жертви на заразата в събота, оставяйки лидерите на двете страни в търсене на начини за справяне с кризата в Европа, разделена по отношение на икономическите последици, пише Bloomberg.

Въпреки че данни предполагат, че темпът на инфекцията може би се изравнява, жертвите и икономическите щети не намаляват. Испания докладва за рекордните 832 смъртни случая в събота, като случаите в Италия намаляха до 889 след рекордните 969 жертви на Covid-19 за 24 часа.

Имайки за цел “изравняване на кривата”, италианският премиер Джузепе Конте и испанският му колега Педро Санчес се обърнаха към нациите с коментари, които повишиха безпокойството.

Конте премина към удължаване на карантината, която обхвана цяла Италия - стъпка, която изглеждаше неизбежна. Санчес заяви, че служителите, чиито дейности не са от критично значение спрямо ситуацията, ще останат по домовете си във великденския период, повдигайки въпроси за това под какъв вид карантина ще бъде поставена Испания за две седмици.

Междувременно и двамата лидери отправиха критики към Европейския съюз, като посочиха, че е бавен и не успява да помогне на най-засегнатите си членки във времена, в които те имат най-голяма необходимост от икономическа помощ. И двете страни се опитаха да припомнят какви са отговорностите на блока.

Европейската солидарност

Близо 15 хил. смъртни случаи - повече от половината в световен мащаб - бяха регистрирани в Италия и Испания, които официално са в почти пълни карантини, позволявайки на своите жители да напускат домовете си само за закупуването на жизненоважни продукти, като храна и лекарства.

Въпреки че италианският заместник-финансов министър Лаура Кастели посочи пред La Stampa, че правителственият пакет за справяне с кризата може да се повиши до 100 млрд. евро (111 млрд. долара), той остава далеч от 750- те милиарда евро, които мобилизира Германия, както и средствата в размер на 300 млрд. евро на Франция.

Конте и Санчес се присъединиха към френския президент Еманюел Макрон с искания за единен отговор на ЕС, разкривайки отново възможността за разрив в блока, която съществува от дълговата криза в еврозоната.

“Ние няма да преодолеем тази криза без силна европейска солидарност на здравния и бюджетния фронт", заяви Макрон. „Сумата е второстепенна. Сигналът е важен, било то чрез общ дълг или общ бюджет”, добави той.

Подобни предложения се появиха на фона на поведеното от Германия съпротивление, след като германския канцлер Ангела Меркел заяви, че предпочита да използва Европейския стабилизационен механизъм - спасителен фонд, създаден по време на дълговата криза.

Липсата на средства 

Санчес не посочи какви ще са последните му политики, като отбеляза само, че мерките ще са “извънредно затегнати” и призова за “много различно социално поведение” от това, на което испанците са свикнали.

Френските власти вече се обект на критика заради липсата на предпазни средства за здравните служители, които предупредиха за възможен недостиг на медикаменти и тестове за коронавирус.

Производителите на хартия и облекла бяха помолени да започнат производство на предпазни маски за лице, след като френските фабрики се справиха с едва една пета от необходимото количество.

„Целият свят е изправен пред недостиг и търсенето на оборудване за интензивно лечение се увеличава“, заяви премиерът Едуар Филип.

Призивите на Джонсън

Във Великобритания пълната карантина трябва да остане в сила до края на май или началото на юни, заяви правителственият епидемиологичен съветник пред Sunday Times.

Премиерът Борис Джонсън, който е под карантина, след като даде положителен тест за коронавирус, призова британските домакинства да останат по домовете си, за да спасят животи.

“Ние знаем, че нещата ще се влошат, преди да се подобрят”, твърди съобщение на правителството. Според него се предприемат необходимите мерки за подготовка и спазвайки ограниченията, британците ще спасят повече животи и ще помогнат скоро ситуацията да се върне към нормалното.

В Германия рестрикциите едва ли ще отпаднат до 20 април, тъй като случаите на заразени в най-голямата европейска икономика нарастват, посочи канцлерът Ангела Меркел.

“Броят на новите инфектирани не ни дава повод да облекчаваме ограниченията”, заяви Меркел.