Кризата около коронавируса: От закъсняла реакция до свръхмерки

Подкрепата на правителствата по света за борба с коронавируса може да надвиши 54 млрд. долара

07:44 | 6 март 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Затворени училища, ограничения при пътуванията, обещания за фискални мерки – световните лидери предприемат сериозни мерки за ограничаване на икономическите щети от коронавируса.

Те обаче закъсняха и то много, пише Bloomberg. От самото начало, когато китайските лидери съобщиха за огнището в Ухан, администрацията в САЩ пренебрегна сериозността на заплахата.

Това подценяване на ключови глобални рискове не се случва за пръв път. Подобен е например случая с климатичните промени, чието съществуване някои лидери дори продължават да отричат.

На фона на множеството бизнеси обаче, които преустановиха процеси във фабриките си, и потребителите и туристите, които остават по домовете си, коронарирусът заплашва с икономически щети, чието отражение може да трае няколко години. Вероятно мерките, обещани от правителствата и централните банки по света, могат да ограничат влиянието му, но негативните ефекти вече са факт.

Никой не очаква лидерите да действат в перфектен унисон – политиките са сложни. Но дори постигането на съгласие по основните линии се оказва трудно.

Сега основната заплаха е, че след бавния старт в предприемането на ответни мерки срещу заплахата от новия вирус, някои правителства рискуват да преекспонират реакцията си. Това обаче може да създаде множество други проблеми.

Правителствата в страните от Азия, Европа и САЩ вече са обещали или обмислят да предоставят бюджетна подкрепа за борба с коронавируса в размер на общо над 54 млрд. долара.