В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ще настъпи преструктуриране на икономиката заради коронавируса

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, В развитие, 05.03.2020

15:14 | 5 март 2020
Обновен: 15:16 | 5 март 2020
Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разпространението на коронавируса създава несигурност, волатилност на пазарите и неувереност какво ще стане по-нататък. Това каза проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Ако говорим за средносрочни или дългосрочни ефекти от коронавируса неминуемо ще настъпи преструктуриране на икономиката. Когато Китай изпитваше проблеми от предишния вирус SARS, тогава се засили ролята на електронната търговия и Alibaba изведнъж отчете възход".

Според него сега ще има структурни изменения, които няма да са краткосрочни.

"Ще се засили електронната търговия и онлайн банкирането. Личните контакти ще намалеят и безспорно ще има спадове при туризма".

Той говори и за влиянието върху медицинските услуги.

"Там ще има развитие. Сега се осъзнава изоставането в сектора. В момента развити страни като Германия няма маски за лекарите. Затова правителството въведе забрана на продажбата на маски на частни лица и ще се предоставя централизирано на медицинските учреждения".

По думите му има много голяма зависимост при лекарствата от компоненти, които се произвеждат извън ЕС, предимно в Китай.

"Това трябва да се преосмисли, защото в ситуация на криза не може да се допуска прекалена зависимост от външни доставки".

Проф. Хаджиниколов коментира, че е бил пренебрегнат човешкият аспект на устойчивото развитие. "Много малко внимание се отделя на превенцията на подобни епидемии", допълни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.