Тръмп обвини Обама за недостига на тестове за коронавируса

По-рано кметът на Сан Франциско Лондон Брейд нарече липсата "национален позор"

19:08 | 5 март 2020
Обновен: 21:59 | 5 юни 2020
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Stefani Reynolds

Настоящият американски президент Доналд Тръмп обвини предшественика си Барак Обама за недостига на тестове за коронавируса. Тръмп обяви, че администрацията му е прекратила правилата за ограничаване на разработването на диагностични инструменти, въведени от тази на Обама, съобщава Bloomberg.

“Администрацията на Обама взе решение за тестването, което се оказа много вредно за това, което правим, и ние го отменихме преди няколко дни, така че тестването да може да се провежда по много по-точен и бърз метод“, заяви Тръмп в рамките на среща в Белия дом с ръководители на авиокомпании.

Администрацията на Тръмп понесе критики заради недостига на тестови комплекти, като местните здравни власти заявиха, че това възпрепятства способността им да изследват американците за коронавируса. Кметът на Сан Франциско Лондон Брейд нарече недостига на комплекти "национален позор" в писмо до вицепрезидента Майк Пенс във вторник.

Въпреки че Тръмп се опита да прехвърли отговорността върху Обама, тя изглежда е в ръцете на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Вместо да приемат тестове, използвани в чужбина и препоръчани от Световната здравна организация, CDC решиха да разработят и разпространят собствен такъв, сочи информация на ProPublica.

Този тест обаче не работи, което доведе до настояванията на администрацията на Тръмп за алтернативи.

До края на седмицата в САЩ трябваше да има налични милион тестове за коронавируса, като според сенатори този срок няма да бъде спазен.