В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Пазарите се пристрастиха към лихвените понижения на Фед

Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, В развитие, 05.03.2020

14:57 | 5 март 2020
Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При кризисни ситуации като тази с коронавируса и големи движения на цените трябва да гледаме в перспектива. Пазарите искат Федералният резерв на САЩ (Фед) да сваля лихви и едновременно икономиката да расте бързо - това няма как да стане. Свалянето на лихвите и монетарната политика на Фед в последните години действат като наркотик на пазарите, заяви Николай Майстер, изпълнителен директор на Intercapital Markets, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Фед свали лихвите, без това да помогне на пазара точно в тази ситуация".

Майстер отбеляза, че не трябва да се допуска развиването на балони.

"Европейските икономики имат много повече инерция от американската. Негативен шок от Китай е по-вероятно да се отрази малко по-късно, и ако Китай се възстанови бързо, няма да има нужда да се прави каквото и да било от монетарна гледна точка. По-важни биха били фискалните мерки за подпомагане на отделни бизнеси", посочи гостът.

По думите на Майстер САЩ не са в добра позиция, общият им дълг е много висок.

"Ако сега започнат да правят големи фискални разходи, дългът може да нарасне още повече. В краткосрочен план за пазарите на акции в САЩ очаквам спад с още 19%, преда да намерят дъно и да започне да има добри възможности за дългосрочни покупки", допълни той.