Руанда затвори границата си с ДР Конго поради риск от ебола

Тази крайна мярка е взета след трети регистриран смъртен случай през изминалата седмица

14:18 | 1 август 2019
Възможно е цялата страна да попадне в изолация в следващите няколко седмици. Снимка: Pixabay
Възможно е цялата страна да попадне в изолация в следващите няколко седмици. Снимка: Pixabay

Епидемията от ебола в Демократична Република (ДР) Конго продължава да се разраства, като тази седмица са регистрирани три смъртни случая. Това принуди съседна Руанда да затвори западната си граница, за да не допусне пренасяне на вируса, научаваме от Bloomberg.

Момиче на 1 година от конгоанския град Гома е поредната жертва на заразата. То бе дъщеря на втория загинал този вторник, потвърждава водещият координатор в борбата с ебола в региона Аруна Абеди.

Световната здравна организация (WHO) потвърди, че това е втората по смъртност епидемия в историята през изминалия юли, но в същото време призова границите да останат отворени, за да не се прекъсват доставките на храна и провизии в страната.

Вирусът ебола е регистриран за пръв път през 1976 г. в Гвинея, според WHO. Симптомите му първоначално наподобяват настинка - температура, умора, мускулна болка, главоболие и зачервено гърло. На по-късен етап се появяват повръщане, диария, обрив, нарушена бъбречна и чернодробно функция, а в някои случаи възниква вътрешно и външно кървене. Инкубационният период на вируса е между 2-21 дни, като ключовото е, че той не може да бъде разпространен, докато не се появят симптомите.

Болестта се разпространява чрез телесни течности и дори употребата на общи дрехи и завивки.

Смъртността от вируса е средно 50%, като има отчетени епидемии с 25% и такива с цели 90% летален край.

Сред превенциите са добрата лична хигиена и избягването на замърсена вода и необработени хранителни продукти.