Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България има място в банковия съюз - каква е ползата от това?

Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, „Светът е бизнес“, 31.07.2019 г.

21:00 | 31 юли 2019
Автор: Георги Карамфилов
Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, „Светът е бизнес“, 31.07.2019 г.
Григор Сарийски, Икономически институт на БАН, „Светът е бизнес“, 31.07.2019 г.

Стрес тестовете от Европейската централна банка (ЕЦБ) доказаха недвусмислено, че банковата система в България е стабилна, но членството на страната ни в банковия съюз е по-скоро въпрос на ползи, а не на вероятности. Това коментира доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН пред Ивайло Лаков за „Светът е бизнес“.

„България се намира в една доста добра позиция за присъединяване към банковия съюз, но това в никакъв случай не означава, че за нея това е изгодно, тъй като в момента, в който се присъединим към съюза, ние ще бъдем чисто и просто в една подчинена роля. Ние ще трябва да имплементираме разпоредбите, които са задължителни за страните от еврозоната, чрез актове на местното законодателство, но няма да имаме облагите на всички останали членки на банковия съюз“.

Епидемията от африканска чума по свинете е друга важна тема, която коментира доц. Сарийски. Той е на мнение, че институции в България са изгубили до такава степен доверието на гражданите, че всяко едно тяхно изявление се поставя под съмнение.

„В най-лошия сценарий при едно подобно мащабно изтребление на местната продукция неминуемо ще се стигне до внос, а от там и ще се повиши цената на съответната продукция. По-сериозният проблем е унищожаване на поминъка на дребните стопани. Причината е, че това е процес, който няма да отнеме една или две години, ще има нужда от години. И не на последно място ще се предизвика едно състояние на заучена безпомощност. Когато веднъж ликвидирате поминъка в едно домакинство, много трудно ще го мотивирате да предприеме някакви стъпки по възстановяването на този поминък, при положение че няма застраховка, че следващата година няма да се повтори същото“.

Забавеният растеж на икономиката в еврозоната и предпазливостта на българските потребители на кредити са още теми, по които доцентът от БАН говори, но повече за тях може да откриете във видеото.