Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Замърсяването на въздуха - сред десетте най-големи риска за здравето

Доц. д-р Михаил Околийски, СЗО България, Светът е бизнес, 31.05.2019

21:00 | 31 май 2019
Доц. д-р Михаил Околийски, СЗО България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Михаил Околийски, СЗО България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2018 г. Световната здравна организация (СЗО) оповести 10-те най-големи риска за здравето. Зад тях стои сериозна научна обосновка и изследвания на смъртността, заболеваемостта и и дните, прекарани в нетрудоспособност. Всяка година около 10 00 души в България умират в резултат на влиянието на замърсения въздух. Другите са класически незаразни хронични заболявания като рак, белодробни респираторни заболявания и такива на на сърдечно-съдовата система. ХИВ също попада в топ 10. Това заяви доц. д-р Михаил Околийски, СЗО България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Една голяма група са незаразните хронични заболявания, като в тях България е една от страните, засегнати най-много в европейския регион на СЗО, защото тук са най-ниските нива на физическа активност, на неупотреба на тютюневи и алкохолни изделия, на превенция на тези заболявания, както и на тоталната липса на здравно образование в училищата. Друг огромен проблем е грипната епидемия. Под 5% от населението се ваксинират срещу грип. А грипът отнема и животи".

Случаите на морбили у нас зачестяват, въпреки че не е епидемично ниво, то все пак е тревожно високо, уточни гостът.

Универсално здравно покритие в сърцето на философията на СЗО означава всички хора да получат достъп до здравни услуги, без това да затрудни икономическия им живот, твърди доц. д-р Околийски.

"Министерството на здравеопазването заедно със СЗО успя да финализира национална програма за антибикробната резистентност, която ще бъде приета през юни. Тя ще се опита да се справи с проблема относно предписването на антибиотици по предназначение. Тази програма касае и ветеринарния сектор. Другото е да се разработват нови антибиотици, за да се справят с все по-мутиращите бактерии. Процесът е скъп и трудоемък".

Вижте видео материала с целия разговор.