Пето огнище на африканска чума у нас

Засегната е ферма със 17 000 прасета край Свищов

19:41 | 31 юли 2019
Кризата с африканската чума по свинете се задълбочава. Снимка: Pixabay
Кризата с африканската чума по свинете се задълбочава. Снимка: Pixabay

Африканската чума засегна пета поредна ферма у нас, като този път потърпевша е свинеферма край Свищов със 17 000 глави от добитъка, предаде Bloomberg.

Общият брой на регистрираните засегнати животни към момента става повече от 100 000 през изминалите 2 седмици, откакто епидемията бе засечена в страната.

От бранша се опасяват, че с тези темпове цялата популация на прасета в България може да бъде заличена. Това са около 500 000 свине на стойност около 2 млрд. лв.

„Вероятно е да се стигне до възможно най-лошия сценарии, ако не спазим процедурите“, предупреждава министърът на земеделието Десислава Танева.

Тя е разпоредила да се следят зорко останалите 60 свинеферми в страната, като на този етап не е издала заповед за масова евтаназия на домашните свине. Задължени да предадат своите прасета на властите са само жителите на градове и села в радиус от 20 км. от всеки епицентър на епидемията от африканска чума.

Междувременно в пазарджишко кметове възнамеряват да организират граждански протести за опазване на местните животни, тъй като там има издадена заповед за унищожаването им.

Анализатори отчитат ръст в цената на свинското месо от 30% само за изминалия месец и дори прогнозират допълнителни 15% поскъпване до есента.