Африкански свински грип покоси 1,7 млн. прасета във Виетнам

Това са около 5% от популацията в страната

16:19 | 26 май 2019
Открит пазар за свинско в Хонконг, Китай Снимка: Justin Chin/Bloomberg
Открит пазар за свинско в Хонконг, Китай Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Африканският свински грип продължава да вилнее из южните части на Азия, като този път властите във Виетнам съобщават за 1,7 млн. заразени прасета (около 5% от популацията в страната), които са били евтаназирани, за да се ограничи заразата, предаде Bloomberg.

42 населени места вече имат регистрирани случаи на болестта по добитъка, като прогнозите на земеделското министерство в страната са, че и други големи ферми ще пострадат в близките месеци.

Дъждовният сезон в делтата на Меконг подпомага разпространението на свинския грип. Властите предупреждават дори прочистените райони да са бдителни, защото няма гаранции, че проблемът не би възникнал отново.

Правителството в страната преосмисля политиката си за компенсация на пострадалите фермери, тъй като има подозрения, че се извършват злоупотреби. Причината е, че се предлага висока компенсация в размер на 37 000 виетнамски донга (2,77 лв.) за килограм свинско. Има подозрения, че определени фермери умишлено забавят сигналите си към властите, а други дори продават заразените животни.

Провинция Донг Наи е определяна като „свинската столица“ на Виетнам и именно там местните животновъди се противопоставят най-сериозно на наредбите за евтаназия.

Виетманските власти приканват хората да се ориентират повече в отглеждане на птици и едър рогат добитък, за да компенсират очаквания недостиг на свинско.