„Мъже в черно 4“ - Глобално разочарование

Филмът оглави българския боксофис, но само в собствената си конкуренция

17:10 | 26 юни 2019
Обновен: 18:10 | 26 юни 2019
„Мъже в черно: Глобална заплаха“ разочарова на всички нива Снимка: Александра Филмс
„Мъже в черно: Глобална заплаха“ разочарова на всички нива Снимка: Александра Филмс

Уикендът за родните киносалони бе един от най-слабите през цялата година, въпреки че на голям екран се появи най-новата част от франчайза за „Мъже в черно“. И макар филмът да се изкачи на първо място в родната класация, успехът му е толкова спорен, че дори се крепи единствено на факта, че практически липсва реална конкуренция на хоризонта.

Първата позиция в боксофиса се изразява в приходи от 85 903 лв. по данни на Националния филмов център. Що се отнася до зрителите, анимацията „Сами вкъщи 2“ събра повече хора (8 129), независимо, че премиерата ѝ бе преди 2 седмици.

Снимка на Десислав Янкулов.

„Мъже в черно: Глобална заплаха“ се представи най-слабо от всички четири филма от поредицата Снимка: Александра Филмс

Изглежда Крис Хемсуър и Теса Томпсън не успяха да компенсират липсата на Уил Смит и Томи Лий Джоунс, с които толкова дълго бе асоцииран този емблематичен франчайз. Сравняваме дебютите на всеки един от четирите филма през годините и виждаме, че подобна катастрофа е безпрецедентна по отношение на приходите. Четвъртата част успя да събере едва 30 млн. долара, докато в предходните случаи приходите нито веднъж не паднаха под 50 млн. долара по данни на Box Office Mojo.

Оценката на аудиторията е критична не само в първичния интерес към заглавието, което междувременно забравихме да изпишем изцяло - „Мъже в черно: Глобална заплаха“ (сега би трябвало да разбирате и заигравката ни със заглавието). Най-голямата платформа за филми в интернет IMDb синтезира гласовете на близо 20 000 зрители в средна оценка от 5,7/10. И тук е моментът отново да подчертаем, че е неписано правило с времето тази оценка да спада.

Ще отделим и няколко изречения и за другата премиера от изминалия уикенд - „Толкин“. Биографичната лента за автора на „Властелина на пръстените“ остана някак скрита от свеобщото внимание и резултатите свидетелстват много ясно за това. Само 962 души в цялата страна са станали свидетели на екранизацията на живота на писателя, от където идва и скромните 9484 лв. приход.

А дано, ама надали“ без да създава особени очаквания сред киноманияците у нас си събра 23 975 лв. за усилията на Чарлиз Терон и Сет Роугън. На световната сцена филмът почти успя да покрие разходите си от 40 млн. долара, което на днешно време си е наистина скромна сума за стандартите на Холивуд.