„Рокетмен“ катастрофира звучно на световната сцена

Биографичният филм за Елтън Джон не оправда високите очаквания

15:45 | 5 юни 2019
„Рокетман“ пострада от еуфорията след „Бохемска рапсодия“ Снимка: Форум Филм България
„Рокетман“ пострада от еуфорията след „Бохемска рапсодия“ Снимка: Форум Филм България

Рокетмен“ трябваше да е една от премиерите на годината, според редица анализатори по целия свят, но вместо това филмът катастрофира звучно в боксофиса, като едва успя да покрие разходите си през откриващия уикенд.

Биографичният филм за живота на музикалната легенда Елтън Джон се нареди на шесто място в българската класация за седмицата, позволявайки на неособено популярните заглавия „Сами вкъщи 2“ и „Великото пътешествие“ (3798 зрители) да го изпреварят за зрителския интерес. Само 24 киносалона в цялата страна излъчваха лентата, което стана и причината за едва 2276 зрители по данни на Националния филмов център (НФЦ). И все пак това не бива да служи за оправдание, защото анимацията на United International Pictures бе представена на 16 екрана и привлече 3603 души. По всяка вероятност големият проблем бе фактът, че „Бохемска рапсодия“ излезе преди година, а двата филма сякаш разказват една и съща история, независимо, че става дума за двама напълно различни музиканти.

Голямото завръщане дойде от „Джон Уик 3“ (3603 зрители), защото екшънът с Киану Рийвс се свлече до 34 място в класацията на НФЦ през втората седмица от премиерата си, а в началото на юни го виждаме току зад споменатия вече „Сами вкъщи 2“.

Годзила: Кралят на чудовищата“ (13 323 зрители) до известна степен оправда предварителните прогнози, но от друга страна търпи тежки критики за изпълнението на проекта. Изглежда решението на режисьора Майкъл Дъгърти да вплете в едно източната и западната интерпретация на филмовата легенда Годзила се оказа огромна грешка. Също така феновете на гигантския гущер останаха разочаровани от кинематографията в стил епизод 3, сезон 8 от „Игра на тронове“ („Дългата нощ“), след като бяха принудени да се взират в тъмния екран с надежда да уловят нещичко от случващото се.

Снимка на Десислав Янкулов.

Изтокът и Западът в киното се смесват толкова трудно, колкото водата и олиото Снимка: Alexandra Films

Приятната изненада „Аладин“ (27 741 зрители) за втора поредна седмица оглавява родния боксофис, изпреварвайки конкуренцията с повече от две обиколки. А „Мамчето“ с нашумялата напоследък Октавия Спенсър едва събра малко над 2000 зрители у нас в общо 45 салона за своята премиера. Изглежда, че темата с расизма започва да се изчерпва и не всеки филм с подобен сюжет се приема радушно от публиката.

Ето и бърза справка с приходите през уикенда на споменатите заглавия в България и чужбина:

  • „Аладин“ - 303 295 лв./75,2 млн. лв.
  • „Годзила: Кралят на чудовищата“ - 153 857 лв./84 млн. лв.
  • „Сами вкъщи 2“ - 47 265 лв./липсва информация
  • „Джон Уик 3“ - 31 223 лв./19,5 млн. лв.
  • „Великото пътешествие“ - 28 612 лв./липсва информация
  • „Рокетмен“ - 24 438 лв./45,1 млн. лв.
  • „Мамчето“ - 18 718 лв./31,8 млн. лв.