Дори Санса не спаси „Тъмния феникс“ от провала

Филмът се превърна в най-слабата част от „Х-Мен“ франчайза

13:57 | 12 юни 2019
„Х-Мен: Тъмния феникс“ Снимка: OutNow.ch
„Х-Мен: Тъмния феникс“ Снимка: OutNow.ch

Позволете ни своеволието да наричаме Софи Търнър с доскорошното ѝ екранно превъплъщение на Санса Старк от хитовия сериал „Игра на тронове“, защото едва ли скоро ще я възприемем по различен начин. Та, както споменахме в заглавието, дори Санса не спаси най-новата част от поредицата за „Х-Мен“. „Тъмния феникс“ едва се добра до втората позиция в световния и българския боксофис и то благодарение единствено на факта, че липсваха други хитови премиери през изминалия уикенд.

Продукцията на Twentieth Century Fox удари дъното и в оценките на публиката (6,0/10), независимо от звездния каст. Мнозина не спестиха разочарованието си към лентата, определяйки го недвусмислено, като най-лошия филм за мутанти изобщо. Единственият начин даден зрител да хареса продукцията е, ако никога преди в живота си не е гледал подобен филм и за пръв път се сблъсква със съвременното триизмерно кино.

На национално ниво „Х-Мен: Тъмния феникс“ успя да привлече едва 7226 зрители, които платиха общо 87 048 лв. И това при положение, че нямаше екран в страната, който да не го излъчва в почивните дни.

Фаворитът на вашето внимание остава „Аладин“ и то за трета поредна седмица. Духчето от лампата вече натрупа приходи от 1 073 141 лв, като до края на неделния ден имаше нужда само от 14 души, за да премине границата от 100 000 зрители.

Снимка на Десислав Янкулов.

„Х-Мен: Тъмния феникс“ все още не може да покрие разходите за продукция Снимка: Alexandra Films

В световен мащаб „Сами вкъщи 2“ се представи най-впечатляващо, отчитайки приходи за 80,7 млн. лв. У нас успехът му също бе забележителен, особено с оглед ограниченото му излъчване в киносалоните (16 екрана). Седмица по-рано анимацията се появи предпремиерно в страната, за да може днес да стъпи току под първите три заглавия с актив от 21 336 лв. само за уикенда и общо 68 600 лв.

Сега ни предстоят едни тихи почивни дни в края на тази седмица, за да съберем сили за предстоящите премиери на „Играта на играчките 4“ и преиздаването на „Детска игра“. Това би трябвало да са две от очакваните заглавия с твърд електорат, тъй като говорим за някои от най-успешните анимационни и хорър поредици.