Китай може вече да е постигнал пикови емисии от CO2

Глобалните емисии може да намалеят с до 2,5% тази година, до голяма степен поради намаляването на производството на ток от въглища в Китай

09:01 | 28 май 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай отделя по-малко въглерод в атмосферата за първи път от края на пандемията, сигнализирайки, че най-големият замърсител в света може да е достигнал пик на емисиите повече от половин десетилетие преди собствения си краен срок, според ново изследване от Carbon Brief.

Емисиите са паднали с 3% през март спрямо предходната година, първият годишен спад от януари 2023 г., каза Лаури Миливирта, старши сътрудник в Asia Society Policy Institute, в доклада, публикуван във вторник.

Рекордните вятърни и слънчеви инсталации посрещнаха почти цялото повишено търсене на енергия в Китай, докато забавянето в сектора на имотите помогна за намаляване на въглерода от силно замърсяващите сектори на стомана и цимент, каза Миливирта. Междувременно ръстът на потреблението на петрол е „спрял“, каза той.

Анализът от Carbon Brief съвпада с други изследвания, включително от BloombergNEF, които показват, че глобалните емисии може да намалеят с до 2,5% тази година, до голяма степен поради намаляването на производството на електроенергия от въглища в Китай.

Спадът на емисиите в Китай обръща 14-месечно повишено замърсяване, последвало бърз растеж и инвестиции в производството, след като правителството се облегна на своя фабричен сектор, за да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията. Очаква се спадът да продължи през април, каза Миливирта, затвърждавайки мнението, че емисиите може да са достигнали най-високата си стойност миналата година, много преди крайния срок за Китай до 2030 г.

„Пик през 2023 г. в емисиите на CO2 в Китай е възможен, ако изграждането на чисти енергийни източници се запази на рекордните нива, наблюдавани миналата година“, каза той.

Обратът се дължи на забележителния възход на чистите технологии. През 2023 г. Китай е инсталирал повече слънчева енергия, отколкото САЩ някога са изграждали, докато бързият напредък в електрификацията означава, че едно на всеки 10 превозни средства на пътя вече не изгаря петролни продукти, каза Миливирта.

Пиковите емисии са ключов крайъгълен камък по пътя към нетната нула, която Китай обеща да достигне до 2060 г.

Все пак има нарастващи признаци на търкания в стремежа на страната да декарбонизира. Мрежите в цялата страна се борят да се справят с толкова много слънчева енергия, която достига пика си в средата на деня и изчезва през нощта. Инсталациите спадат на годишна база през април за втори пореден месец, въпреки че все още са по-високи спрямо годината.

Нещо повече, способността на Китай да изпълни своите амбиции за нула ще бъде под въпрос, докато продължава да разчита на въглищата, най-мръсното изкопаемо гориво, като основен източник на енергия. Световният въглищен флот е нараснал с 2% миналата година, като Китай представлява около две трети от това увеличение, съобщи Global Energy Monitor миналия месец.