Полетите стават все по-турбулентни. Авиокомпаниите трябва да се подготвят

Разходите на американските авиокомпании, свързани с турбулентността, достигат 500 милиона долара годишно заради наранявания, повреди на самолетите и закъснения на полетите

09:00 | 25 май 2024
Обновен: 09:12 | 25 май 2024
Автор: Лара Уилямс
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетки хиляди полети излитат и кацат без инциденти всеки ден по целия свят. Затова, когато се случи нещо трагично, светът приковава погледите си към историята - особено ако тя разкрива смъртоносната страна на едно изключително често срещано преживяване по време на полет.

Един човек загина, а много други бяха ранени, когато полет на Singapore Airlines Ltd. се сблъска със силна турбуленция на път от Лондон за Сингапур във вторник. Самолетът, Boeing 777-300 ER, трябваше да кацне аварийно в Банкок. Загиналият е имал сърдечно заболяване, което според официалните власти може да е причина за смъртта му.

Все още не знаем какво точно е причинило развълнуваните въздушни течения и в момента тече разследване. В момента в Югоизточна Азия е сезонът на мусоните и възникналото в резултат на това бурно небе може да е допринесло за турбуленцията, която е преживял самолетът. Но би било глупаво да пренебрегнем ролята, която климатичната криза играе за по-нестабилното пътуване със самолет.

Най-често причинявана от планински масиви, бури и реактивни потоци, турбуленцията може да се опише просто като неспокоен въздух. В най-лекия случай самолетът може да изпита само леки хаотични промени във височината, но в най-тежкия край турбуленцията може да предизвика големи резки промени във височината и ъгъла на самолета.  Екстремната турбуленция може дори да причини структурни повреди на корпуса на самолета, въпреки че съвременните самолети са конструирани така, че да издържат много.

В случай на планини и бури неспокойният въздух се избягва сравнително лесно, но е възможно да се натъкнете на турбуленция, когато не се виждат облаци. Тази турбуленция в прозрачен въздух (CAT) е невъзможно да се види или предвиди, но въпреки това може да причини щети на самолетите и на хората в тях. Тези внезапни неочаквани сътресения са най-опасни, тъй като могат да се появят, докато пътниците и персоналът се движат. През април мъж си счупи крака, докато се връщаше от тоалетната, когато полет на Air New Zealand от Бали за Окланд попадна в турбуленция и внезапно „падна“.  Следователно това е нещо, което може да държи пилота на нокти - и става все по-страшно.

Със затоплянето на атмосферата на нашата планета се увеличават ветровите срязвания - вариации в посоката или скоростта на вятъра - в рамките на струйните потоци, което води до засилване на турбуленцията в чистия въздух. Проучване от 2023 г. на изследователи от Университета в Рединг показва, че през последните 40 години силната турбулентност в чистия въздух се е увеличила до 27,4 часа през 2020 г. от 17,7 часа през 1979 г. за средна точка над Северния Атлантик. 


Силната турбуленция се е увеличила най-много. През последните четири десетилетия турбулентността в чистия въздух от всички степени се е увеличила благодарение на затоплянето на атмосферата

Миналата година писах за всички начини, по които необходимостта от декарбонизация на полетите щеше да оскъпи пътуването със самолет. Но е ясно, че са необходими големи инвестиции, за да се помогне на авиацията да се справи и с метеорологичните последици от изменението на климата.

Самолетите са проектирани така, че да издържат на най-лошото, което турбуленцията може да им причини. Но както посочват изследователите в проучване от 2017 г., много от самолетите, които ще летят през втората половина на века, в момента се проектират, така че трябва да се работи, за да се определи дали прогнозите за турбулентност налагат някакви промени в дизайна или експлоатацията. В доклад на Националния съвет за безопасност на транспорта от 2021 г. се отправят 24 препоръки, насочени към намаляване на броя на инцидентите при турбуленция и свързаните с тях наранявания, включително стюардесите, които по-често получават сериозни наранявания от пътниците, да бъдат настанявани и пристягани с колани по-рано по време на фазата на спускане.

Трябва също така да се направят по-значителни инвестиции в дистанционното наблюдение на CAT и в подобряване на прогнозите. На фронта на откриването обещаващи са модернизираните радарни системи, включително лазерно базираните радари (известни също като лидар), както и нов тип инфразвуков микрофон, разработен от НАСА.

Всички инвестиции ще си заслужават само заради безопасността и комфорта на пътниците, но ръководителите на въздухоплавателни предприятия ще бъдат щастливи да разберат, че инвестициите могат да доведат до икономии - или поне да спрат нарастването на потенциалните загуби. В края на краищата турбуленцията не е евтина. Според Националния център за атмосферни изследвания разходите на американските авиокомпании, свързани с неспокойния въздух, достигат 500 милиона долара годишно заради наранявания, повреди на самолетите и закъснения на полетите. Тези разходи само ще нарастват с увеличаването на силните турбуленции.

В известен смисъл авиацията е най-големият си враг: това, което допринася като емисии на парникови газове, се връща като повишена опасност, разходи и трудности. Индустрията - и нейните пътници - ще трябва да закопчаят коланите си.