Най-големият в света завод за отстраняване на въглерод заработи в Исландия

След като заработи напълно, Mammoth ще може да улавя до 36 000 тона въглероден диоксид годишно - по-малко от минута от емисиите на човечеството

09:02 | 9 май 2024
Автор: Рагнхилдур Сигурдардотир
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сред парата, надигаща се около исландската станция Hellisheioi, се намира новопостроен склад, заобиколен от гигантски вентилатори, управлявани от стартиращата компания за отстраняване на въглерод Climeworks. Наречен Mammoth, проектът сега е най-голямата инсталация в света, която изсмуква въглероден диоксид от въздуха.

Заводът е критична стъпка в надпреварата за премахване на милиарди тонове въглерод годишно до средата на века, ход, който вероятно ще бъде необходим, за да се запази глобалното затопляне до относително безопасни нива. Той също така илюстрира все по-конкурентния пейзаж за компаниите, които се опитват да изсмукват въглерода от небето.

След като заработи напълно, Mammoth ще може да улавя до 36 000 тона въглероден диоксид годишно, използвайки техника, известна като директно улавяне от въздуха (DAC). Това е девет пъти повече CO2 от завода Orca на Climeworks, който също се намира сред скалистия, покрит с мъх пейзаж на Hellisheioi и започна работа през 2021 г.

И двете централи са разположени в Исландия отчасти поради изобилието на чисти геотермални ресурси на страната за захранване на това, което по същество е енергоемка прахосмукачка за CO2. В допълнение, геологията предлага уникален начин за справяне с уловения CO2. В сътрудничество с исландския партньор Carbfix уловеният CO2 се разтваря във вода и се инжектира в базалтовата скала, където кристализира, създавайки постоянно и безопасно решение за съхранение.

Все пак годишният капацитет на централата означава, че тя ще улавя по-малко от минута от емисиите на човечеството. Въпреки че настоящите DAC технологии са далеч от индустриална зрялост, има нарастващ консенсус сред научната общност, че премахването на въглерода ще бъде от решаващо значение за ограничаване на въздействието от изменението на климата.

Базираната в Швейцария Climeworks е настоящият лидер в разработването на DAC технология, но редица стартиращи фирми използват други техники, включително разчитайки на материали като варовик, както и на електричество и дори вода във въздуха. Ако всичките 22 предложени DAC проекта се осъществят, те биха могли да премахнат 12 милиона тона CO2 до края на десетилетието, според анализ на BloombergNEF.

„Рентабилността е най-доброто нещо, което може да се случи на тази индустрия и колкото по-висока е рентабилността, толкова по-добре, защото рентабилността означава по-голям мащаб“, каза Кристоф Гебалд, съосновател и съглавен изпълнителен директор на Climework. „Ако можем да покажем 10% до 15% възвръщаемост на инвестициите за проекти, които изграждаме, ще има много капитал от големи мениджъри на активи като пенсионни фондове и държавни инвестиционни фондове.“

Повечето компании са фокусирани единствено върху отстраняването и съхранението на CO2. Едно забележително изключение е петролната компания Oxy, която изгражда инсталация за директно улавяне от въздуха, за която казва, че ще улови драстично повече CO2 от Mammoth. Компанията обаче иска да използва поне част от него за извличане на повече петрол.

Climeworks има за цел да премахне 1 милион тона CO2 от въздуха до 2030 г. и 1 милиард тона до 2050 г. Докато Исландия е изпитателен полигон за нейната технология, Climeworks също започва работа на други места в опит да увеличи мащаба. Това включва проекти в Норвегия, Кения и Канада, тъй като проучва допълнителни потенциални места за директно улавяне и съхранение. Gebald каза, че има пет до 10 завода „на чертожната дъска“ от сега до 2030 г. Най-големият е в Луизиана като част от така наречения DAC център, финансиран от администрацията на Байдън. (Компанията също е партньор в два по-малки проекта, подкрепени от една и съща административна програма на Байдън.)

Целта на този проект, който се изпълнява в партньорство с изследователския институт Battelle и DAC стартъпа Heirloom, е да премахне 1 милион тона CO2 до края на десетилетието. Екипът, управляващ сайта, получи 50 милиона долара федерално финансиране за стартиране на разработката през март и ще има достъп до част от 3,5 милиарда долара, заделени от Министерството на енергетиката на САЩ за програмата за DAC център.

Едно от предизвикателствата, които Climeworks и други компании ще трябва да преодолеят, е много високата цена за отстраняване на CO2 от атмосферата с помощта на DAC. Премахването на тон CO2 от въздуха с помощта на Mammoth ще струва 1000 долара, което е малко по-малко от Orca, според Гебалд. Той каза, че очаква цената на DAC да падне някъде между $200 и $300 на тон през следващите 15 години. Постигането на разходи до $100 на тон до средата на века се разглежда като ключов праг за премахването на въглерода като жизнеспособна индустрия. Използването на енергия също е основен проблем, особено след като други форми на отстраняване на въглерод могат да бъдат по-малко енергоемки.

Това ще изисква да бъдете „умни“ и да организирате технологии за възобновяема енергия и отстраняване на въглерод „като куб на Рубик“, според Бен Колош, асистент по възобновяема енергия и отстраняване на въглерод в Университета в Хъл. „Всички тези части на технологията трябва да работят заедно, за да премахнат 10 милиарда тона CO2 годишно до 2050 г., а DAC е само малка част от това“, добави той.