Фонд за пасивни инвестиции за $11 млрд. опровергава догмата за ESG

Успехът на фонда е най-новата индикация, че пасивните стратегии променят нормите за инвестиране в околната среда, социалната сфера и управлението

11:00 | 25 май 2024
Автор: Франсис Шварцкопф
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стратегия за инвестиране, която някога беше запазена марка на активното управление, доведе до създаването на пасивен фонд на стойност 11 млрд. долара, който сега надминава 96% от своите конкуренти.

Фондът Handelsbanken Global Index Criteria се превърна в най-големия в света продукт по т.нар. член 9, което означава, че е насочен към най-строгата категория за оповестяване на информация за ESG в Европейския съюз. Фондът, който проследява индекса Solactive ISS ESG Screened Paris Aligned Global Markets, е нараснал с повече от 17% тази година. Той също така изпреварва активно управляваните си конкуренти в привличането на нови клиентски средства.

Успехът на фонда е най-новата индикация, че пасивните стратегии променят нормите за инвестиране в околната среда, социалната сфера и управлението. От самото начало ESG беше замислено да благоприятства активния подбор и деселекция на активи - стратегия, която помогна на фирми като Parnassus Investments да се превърнат в лидери в бранша. Понастоящем Parnassus е сред активните мениджъри, които са претърпели последователни тримесечия на отлив, сочат данните на Morningstar Inc.

Активните стратегии, макар и все още да доминират в инвестирането в ESG, бързо отстъпват място на по-евтини продукти, които следят индексите. На пазара на фондовете по член 9 почти 15% от клиентските активи сега се управляват пасивно; това е повече от 5% в края на 2022 г., тъй като активните мениджъри „обезкървяват парите“, според Morningstar.

Фонд, регистриран като фонд по член 9, пазар, който според Bloomberg Intelligence е на стойност около 380 млрд. долара, трябва да се ангажира да превърне ESG в откровена „цел“. Фондът на Handelsbanken например си поставя за цел 90% устойчиви инвестиции. 

Стефан Хагман, който управлява фонда в базираната в Стокхолм Svenska Handelsbanken AB, казва, че той е „спечелил някои големи нови мандати през последните 12 месеца“.

„Имаме някои големи институции, които управляват пари за своите инвеститори, и обратната връзка, която получаваме, е, че те оценяват целта, която имат тези фондове, и прозрачността“, казва той.

Пасивните фондове набират популярност до голяма степен поради това, че са рентабилни, каза Аделин Диаб, директор на отдел „Изследване на ESG“ в Bloomberg Intelligence. Пасивно управляваните фондове по чл. 9 като този, предлаган от Handelsbanken, имат необходимите екологични характеристики и „конкурентни такси“, каза тя. 

Нещо повече, това е тенденция, която „може да се ускори“, тъй като европейската рамка за инвестиране в ESG - Регламентът за оповестяване на информация за устойчиви финанси - се преразглежда, каза Диаб. Този процес вероятно „ефективно ще засили претенциите на фондовете и тяхната сравнимост“, каза тя.

ЕС, който е далеч най-големият пазар за инвестиране в ESG, стартира бенчмаркове, съобразени с Париж и с прехода към климата, за да съвпадне с прилагането на SFDR в началото на 2021 г. Целта тогава беше да се регулира огромният набор от индекси, които предявяват претенции по отношение на климата. 

Към декември индексите, съобразени с Париж и с климатичните промени, които са в съответствие с изискванията на ЕС, са имали около 155 млрд. долара клиентски активи, които ги следят, показват последните данни на Morningstar. Още през 2021 г. Европейският орган за ценни книжа и пазари беше определил тази цифра на едва 1,2 млрд. долара.

За да се съобразят с разпоредбите на ЕС за продукти, съобразени с Парижкото споразумение, доставчиците на индекси като Solactive трябва да създадат бенчмарк, чийто въглероден интензитет е наполовина по-нисък от този на базовия индекс. За бенчмарковете за преход към климата въглеродният отпечатък трябва да е с 30% по-нисък. Доставчиците на индекси също така трябва да гарантират, че техните продукти представят всички сектори на икономиката, и да покажат годишно намаление на емисиите на парникови газове със 7% на ниво портфейл.

За да бъдем сигурни, фондът Handelsbanken Article 9 може да бъде сбъркан с технологичен продукт. Основните му алокации са Microsoft Corp, Apple Inc, Nvidia Corp, Alphabet Inc и Meta Platforms Inc; малко над 11% от алокациите му са в компании за полупроводници, около 8% са в софтуер с още 8% в интернет компании, според данни, събрани от Bloomberg. Останалата част е разпределена между фармацевтични продукти, банки и компютърни компании, сочат данните. 

Това, което „клиентите оценяват, е, че всичко е вградено в методологията на бенчмарка, което го прави много прозрачен, за да знаят какво да очакват“, каза Хагман. Handelsbanken „можеше да избере някой бенчмарк на ESG лидер“, но това би означавало да пропусне „редица съставни елементи“, каза той. Стратегия, основана само на изключването, „би прехвърлила проблема на някой друг“, а „ако се вярва на това, което казват учените, ние бързаме“.

Преди ЕС да стартира своите климатични референтни показатели, според тогавашните доставчици и потребители на индекси, на практика всичко можеше да бъде обозначено като съответстващо на Парижките стандарти. След успеха на продуктите, свързани с Париж, и на продуктите за преход към нов климат, сега ЕС разглежда възможността за по-нататъшно пускане на пазара. Следващият бенчмарк вероятно ще отразява степента, в която компаниите отделят капиталови разходи за своите зелени дейности.