Съюзникът на приятелски настроения към Русия лидер печели президентските избори в Словакия

По време на кампанията Пелегрини обвини Корчок, който се застъпваше за подкрепа на Киев, че иска да въвлече страната във война, а сега ще представлява Словакия на срещите на лидерите на НАТО

10:15 | 7 април 2024
Обновен: 10:15 | 7 април 2024
Автор: Даниел Хорнак, Петер Лака
Петер Пелегрини разговаря с представители на медиите по време на предизборна нощ в Братислава в събота. Снимка: Bloomberg LP
Петер Пелегрини разговаря с представители на медиите по време на предизборна нощ в Братислава в събота. Снимка: Bloomberg LP

Приятелски настроеният към Русия министър-председател Роберт Фицо, твърд противник на военната помощ за Украйна, ще затвърди властта си, след като негов съюзник спечели президентските избори в Словакия. 

Петер Пелегрини, бивш премиер и член на управляващата коалиция на Фико, получи 53,1% от гласовете, побеждавайки Иван Корчок, проевропейски дипломат, според официалните резултати, публикувани рано в неделя. 

Откакто се върна на власт миналата година, Фицо предизвика публични критики и проверки от страна на ЕС заради решенията си да ограничи борбата с корупцията, да потисне независимите медии и да отправи предизвикателство към съюзниците от ЕС и НАТО относно подкрепата за Украйна. Президентската победа ще улесни пътя му към одобряване на закони и назначаване на ключови държавни служители.

По време на кампанията Пелегрини обвини Корчок, който се застъпваше за подкрепа на Киев, че иска да въвлече страната във война. Новият държавен глава вече ще представлява Словакия на срещите на лидерите на Организацията на Северноатлантическия договор.

 "Ще направя всичко, за да гарантирам, че Словакия ще остане на страната на мира, а не на войната, и нека всеки ме критикува за това, ако иска", заяви Пелегрини пред репортери в Братислава, след като обяви победата си.

Като председател на парламента Пелегрини изигра решаваща роля за прокарването на оспорваната реформа на съдебната система на Фицо, която предизвика тревога в ЕС. В неделя той даде знак, че подкрепата му за министър-председателя ще продължи.

"Правителството може да разчита, че - стига да изпълнява програмата си - няма да се страхува, че президентският двор ще се превърне в опозиционен център, който вреди на кабинета, както беше в миналото", каза той.

Зузана Капутова, настоящ служител и знаменосец на антикорупционното движение в Словакия, се задвижи, за да спре някои от по-спорните предложения на Фицо. През февруари тя внесе спорния му вариант за промяна на наказателното законодателство в най-висшия съд на страната, който все още не се е произнесъл. 

Пелегрини наследи Фицо на поста министър-председател през 2018 г., когато словашкият лидер беше принуден да подаде оставка на фона на масови протести след убийството на журналист, разследващ корупция в държавата - членка на ЕС.

На фона на общественото възмущение Пелегрини напусна партията "Смер" на Фицо и оглави собствена група, известна като "Глас", на парламентарните избори миналата година. Той се присъедини към коалицията на Фицо през октомври, три месеца след като заяви пред Bloomberg, че не може да си представи "да седи заедно в едно правителство" с лидера на "Смер". В предизборната си кампания той се обяви за по-благоприятна за ЕС програма, като подкрепи военната помощ за Украйна. Но след победата на Фицо той се отказа от тези позиции. 

Пелегрини започва политическата си кариера през 2002 г. като асистент на депутат от "Смер". През 2006 г. е избран за член на парламента и оттогава насам издигането му в политическата сфера е забележително. Бил е заместник-министър на финансите, министър на образованието, председател на парламента, заместник министър-председател по инвестициите и министър-председател. 

Траекторията му, белязана от почти две десетилетия непоколебима вярност към Роберт Фицо и партията "Смер", му спечели сред критиците прозвището "Да"- човекът".