В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Орбан търси съюзници за противопоставянето си срещу помощите за Украйна

Репортаж, "В развитие" 13.12.2023 г.

17:55 | 13 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През последните седмици унгарският премиер Виктор Орбан отново е в центъра на вниманието на Европа.

Той се противопоставя на даването на старт на преговорите за европейско присъединяване на Украйна. Орбан настоява, че страната е абсолютно неподготвена за преговори.

Естествено често му се напомня, че това по-скоро трябва да е жест на добра воля. Той обаче продължава да отстоява позициите си по темата. През последната година и половина Орбан настоява за цялостна промяна на европейските решения спрямо Русия. Въпреки общо взето единната позиция на ЕС по темата, Орбан продължава да поддържа добри отношения с руското правителство и да работи по различни икономически проекти с него.

Предстои голяма среща на ЕС на 14-ти и 15-ти декември. Темата за допълнителна подкрепа за Украйна ще е водеща. Орбан обаче настоява, че е готов да внесе вето на преговорите за помощ и разширяване на ЕС. Унгария предприе подобни действия преди година. Тогава се постигна решение след отблокиране на замразени европейски средства за страната, които бяха спрени, заради спорове относно демократичността на управлението на Орбан. Вероятно той търси подобно решение и сега. Има вероятно ЕС да отблокира още няколко млрд.евро от средствата за Унгария, за да договори съгласието на Орбан по основните въпроси.

През последните месеци Орбан изглеждаше изолиран в своите позиции, но сега нещата се промениха. Роберт Фицо се завърна на премиерския пост на Словакия. Това стана след победа на изборите през ранната есен и договаряне на ляво управление.

Фицо е известен с проруските си настроения. Той настоява ЕС да преразгледа санкциите спрямо Русия, за да провери тяхното влияние и заяви готовност да преразгледа отношенията на страната с Русия, за да възобнови икономическото партньорство. Фицо падна драматично от власт преди пет години след масови протести в страната, заради посегателство над разследващ журналист.

След това той втвърди позициите си, за да привлече по-широка подкрепа в обществото. Това изравнява и баланса във Вишеградската четворка. През тази година стана ясно, че досегашното консервативно правителство на Матеуш Моравецки пада от власт. Полша е известна с крайните си позиции спрямо Русия, но и с постоянните си противоречия с ЕС относно политиките на Съюза. Очакванията са скоро правителството да бъде оглавено от либералния Доналд Туск, за който се очаква да започне управление в синхрон с европейските наредби. Либералът Петер Фиала пък взе премиерския пост в Чехия преди две години. Това правеше структурата във Вишеградската четворка много неудобна за Орбан, за който ставаше трудно да договаря общата подкрепа на групата.


С евентуално разбирателство с Фицо обаче това става възможно. Орбан демонстрира своите позции, като поддържа и тясно сътрудничество със сръбското правителство, което също опитва да запази максимално близки отношения с Русия.

Орбан може да намери и изненадващ съюзник в лицето на Нидерландия. Там изненадващо вотът беше спечелен от крайно десния Хеерт Вилдерс. Той подобно на Орбан настоява за максимално затягане на европейските граници. Освен това не изявява особена готовност за подкрепа към украинското правителство. Вилдерс обаче води трудни преговори за правителство и не е ясно дали ще го оглави и дали няма да му се наложи да направи значително отстъпки от основните си идеи.

За Орбан обаче следващата година ще е важна. Премиерът на Унгария ще гледа към САЩ.

В момента се надява много Доналд Тръмп да спечели втори мандат в страната. При управлението на Тръмп, Обран беше известен като един от неговите най-големи поддръжници. Самият Тръмп се грижеше да му осигури подкрепа, когато това беше нужно. Втори мандат вероятно ще даде значително спокойствие на унгарския премиер.

През тази седмица Гардиън съобщи, че близки до Виктор Орбан са договорили голяма среща с представители на републиканците в САЩ. Идеята е да се договори обща позиция за спиране на подкрепата за Украйна. Смята се, че членове на Унгарския институт за международни отношения и служители на унгарското посолство във Вашингтон започват двудневна конференция с домакин консервативна фондация. Народните представители от републиканците са били поканени да участват в дискусии на закрити врати. Идеята е да се договори подкрепа за позициите на Орбан сред американското ръководство, което да повлияе и на ЕС.

В момента ЕС ще трябва да намери вариант за договаряне с Орбан. Това ще зависи и от възможните му партньорства с други страни.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.