Проевропейски дипломат печели първия тур на президентския вот в Словакия

Бившият външен министър Иван Корчок, който обеща да помогне за запазването на Словакия в рамките на европейското пространство, получи 42% от гласовете, изпреварвайки Петер Пелегрини

09:00 | 24 март 2024
Автор: Даниел Хорнак
Бившият външен министър Иван Корчок. Снимка: Bloomberg LP
Бившият външен министър Иван Корчок. Снимка: Bloomberg LP

Бивш високопоставен словашки дипломат и критик на все по-антизападната реторика на министър-председателя Роберт Фицо постигна изненадваща победа на първия тур на президентските избори в страната. 

Състезанието за държавен глава ще реши дали приятелски настроеният към Русия премиер ще засили политическото си господство в източноевропейската страна с население от 5,4 млн. души или избирателите ще изберат противовес на правителството, което държи по-голямата част от изпълнителната власт.

Бившият външен министър Иван Корчок, който обеща да помогне за запазването на Словакия в рамките на европейското пространство, получи 42% от гласовете, изпреварвайки Петер Пелегрини, председател на парламента и член на управляващата коалиция на Фицо, който получи 37%, според резултатите от почти всички избирателни секции. Двамата ще се изправят един срещу друг на финалния тур на 6 април. 

Макар че Корчок не се съобрази с проучванията, които му показваха изоставане от Пелегрини преди първия тур на гласуването, приключил в събота, съюзникът на Фико заяви, че ще се опита да получи подкрепата на голяма част от националистическите избиратели на втория тур, за да му помогнат да спечели президентския пост следващия месец. 

"Резултатът от първия тур изглежда обнадеждаващ", заяви Корчок пред репортери. "Но за да успеем на втория тур, трябва да направим повече, за да се обърнем към избирателите от целия политически спектър."  

Победата на Пелегрини би дала на Фицо повече възможности за прокарване на програмата му, която предизвика вниманието на Европейския съюз заради предложението му за преразглеждане на част от съдебната система и атаките му срещу медиите. Четирикратният премиер се завърна на поста миналата година, след като в рамките на кампанията си се опита да ограничи разследванията на своите съюзници, да спре военната подкрепа на Словакия за Украйна и да оспори санкциите срещу Русия. 

Корчок обеща да запази проевропейския курс на сегашния президент Зузана Капутова. Държавният глава на Словакия заема до голяма степен церемониална длъжност, но може да налага вето върху закони и да назначава държавни служители, съдии и централни банкери, за да контролира правомощията на правителството. 

Капутова, която беше избрана през 2019 г. с платформа за борба с корупцията, но се отказа да търси преизбиране след постоянни атаки от страна на Фицо и неговите поддръжници, е основният противник на Фицо. Тя се опита да блокира някои от законодателните му стъпки и номинациите за ключови държавни постове. 

Популист, подкрепян от населението в селските райони с по-ниски доходи, тази година Фико предизвика широкомащабни протести заради предложението си за промяна на Наказателния кодекс и премахване на специалната прокуратура. Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, оценява законодателството за потенциално нарушение на принципите на правовата държава. 

Пелегрини наследи Фицо на поста министър-председател през 2018 г., когато премиерът беше принуден да се оттегли в отговор на вълна от антикорупционни протести, предизвикани до голяма степен от убийството на разследващ журналист.