Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Младото поколение в Словакия е най-разочаровано от обрата на парламентарните изборите

Деница Секуличка, председател на Българския културен съюз в Братислава, редактор на българското списание „Сънародник“, "Бизнес старт", 02.10.2023 г.

14:05 | 2 октомври 2023
Автор: Милен Симеонов

Обществото тук е много разделено по отношение на изборите, като особено младите са изключително изненадани от резултатите. Те са страшно разочаровани, но не са загубили надежда, тъй като всичко зависи от третата партия в надпреварата. Много хора се надяват тя да не подкрепи "Смер" на Роберт Фицо, а по-скоро втората партия - "Прогресивна Словакия". Фицо обаче се явява за десети път на избори и печели за пети. Сред настроенията около мен наблюдавам огромен бунт. Това каза Деница Секуличка, председател на Българския културен съюз в Братислава, редактор на българското списание „Сънародник“ в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Смятам, че младите хора от българската общност в Словакия са на същото мнение като словаците. Както навсякъде по света, така и тук има проукраинско и проруско разделение. Реално младите хора са по-съпричастни с Украйна и това, че Фицо може да поеме управлението ги притеснява."

Секуличка смята, че инфлацията и финансовата криза са засегнали целия свят и Словакия не прави изключение. Тя изтъква, че в някои от предизборните кампании се набляга на желанието за европейски заплати, което показва, че заплащането е ниско и словаците не се чувстват достатъчно финансово оценени. Според гостенката в Братислава ситуацията не се усеща толкова зле, колкото в по-малките градове.

Тя разказва и малко повече за Българския културен съюз в Братислава, който се развива благодарение на подкрепата на словашкото министерство и на Фонда за подкрепа на малцинствата. Секуличка изтъква, че българите са официално малцинство в Словакия и съществува организация, която им помага финансово, за да се поддържат българският дух и ценности. Тя добавя, че преди година е било организирано преброяване, според което на територията на държавата пребивават около 1400 души с българско гражданство.

"Сложиха и много интересна графа за това кой се чувства с българско самосъзнание, тъй като тук има много българи, които са второ и трето поколение от първите българи, които са вече със словашко гражданство. Имаше още около 400-500 души, които се чувстват с българско самосъзнание, тоест сме общо около 2000 души, което е доста голям спад в сравнение с други години."

Като най-голямо предизвикателство пред българската общност в Словакия, гостенката отбелязва стремежа да останат признато малцинство, тъй като по нейни думи винаги съществува заплахата това да не се случва в бъдеще.

"Ние намаляваме, политиката се променя, не се знае какво ни очаква. Надявам се да остане тази помощ, която получаваме."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.