ЕС ще глоби Apple с 500 млн. евро заради спора за Spotify

Според запознати, санкцията - първата в историята на Apple от блока - ще бъде определена, след като надзорният орган на ЕС установи, че компанията е нарушила правилата за конкуренция

10:00 | 19 февруари 2024
Обновен: 10:32 | 19 февруари 2024
Автор: Самюел Столтън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple Inc. ще бъде глобена от Европейския съюз с близо 500 млн. евро заради разследването на регулатора на твърденията, че е заглушавала музикални стрийминг конкуренти, включително Spotify Technology SA, на своите платформи.

Според запознати, санкцията - първата в историята на Apple от блока - ще бъде определена, след като надзорният орган на ЕС установи, че компанията е нарушила правилата за конкуренция, като е попречила на конкурентните музикални услуги да информират потребителите, че съществуват по-евтини алтернативи извън нейния магазин за приложения App Store.

Помолени за коментар, представители на Apple се позовават на предходно изявление, в което се казва, че „App Store е помогнал на Spotify да се превърне в най-добрата музикална стрийминг услуга в Европа“. Европейската комисия отказа да коментира. Financial Times съобщи за глобата по-рано.

Разследването на ЕС относно App Store на Apple беше предизвикано от жалба преди почти четири години от Spotify, която твърдеше, че е била принудена да повиши цената на месечните си абонаменти, за да покрие разходите, свързани с предполагаемото задушаване от страна на Apple върху начина на функциониране на App Store.

По време на среща при затворени врати между служители на ЕС и Apple през юни миналата година технологичната компания заяви пред регулаторите, че вече е разгледала всички възможни опасения за конкуренцията, произтичащи от жалбата на Spotify.

Според запознати, в отделна проверка Apple ще приеме предложението си за споразумение в рамките на разследването на ЕС на нейната технология за плащане чрез подслушване.

Комисията е готова да приеме 10-годишното предложение на Apple за отваряне на достъпа до заветния чип за комуникация в близко поле на iPhone за конкурентни цифрови портфейли, след като пазарният тест получи до голяма степен положителни отзиви, казват запознати с въпроса.

Стъпката на Apple за уреждане на делото дойде, след като по-рано надзорният орган на ЕС изрази официални опасения, че компанията е ограничила достъпа до технологията, което е равносилно на предполагаема злоупотреба с пазарната ѝ мощ.

Ръководителят на службата по конкуренция на ЕС Маргрете Вестагер превърна в основна стратегия опитите за премахване на господстващото положение на големите технологии в блока. Тя наложи на Google от Alphabet Inc. глоби в размер на над 8 млрд. евро, а също така нареди на Apple да върне 13 млрд. евро за предполагаеми несправедливи данъчни облекчения от Ирландия.

Нейните регулатори сега се подготвят за прилагането на водещия Закон за цифровите пазари на блока (DMA) - трябва да влезе в сила на 7 март. Новите широкообхватни правила имат за цел да предотвратят нарушенията на конкуренцията от страна на технологичните фирми, преди те да се утвърдят.

Съгласно DMA ще бъде незаконно най-мощните компании да предпочитат собствените си услуги пред тези на конкурентите. На тях ще им бъде забранено да комбинират лични данни в различните си услуги, ще им бъде забранено да използват данните, които събират от търговци на трети страни, за да се конкурират с тях, и ще трябва да позволят на потребителите да изтеглят приложения от конкурентни платформи.