Apple ще получи първи отзив за потребителското търсене на Vision Pro с цена $3 499

Подготвя се почвата за нещо по-голямо - Apple навлиза в първата си голяма нова продуктова категория, откакто компанията започна да продава смарт часовници през 2015 г., и на Vision Pro може да са необходими години, за да се наложи

11:20 | 19 януари 2024
Автор: Марк Гурман
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългоочакваният комплект за смесена реалност Vision Pro на Apple Inc. най-накрая ще бъде достъпен за предварителни поръчки в петък, което ще даде на компанията първата реална представа за потребителското търсене на устройството на стойност 3 499 USD. 

Продуктът ще бъде пуснат в продажба в 8 ч. сутринта източно време чрез уебсайта и мобилното приложение на Apple - преди Vision Pro да бъде доставен в магазините и на потребителите на 2 февруари. Процесът на закупуване ще бъде уникален. Клиентите ще трябва да използват скорошен iPhone или iPad, за да сканират главата си и, ако е необходимо, да предоставят рецепта за зрение.

Въпреки че Apple обикновено не коментира резултатите от продажбите на нови продукти, процесът на предварителна поръчка може да даде някои насоки. Ако на купувачите се посочват срокове за доставка много след 2 февруари, това може да означава, че търсенето е голямо или доставките са ограничени - или нещо средно между тях.

Анализаторите от Уолстрийт прогнозират бавен старт за устройството. Анализаторът на UBS Group AG Дейвид Вогт очаква Apple да достави 300 000 до 400 000 устройства тази година, като генерира до 1,4 млрд. долара. За компания, която миналата година е реализирала продажби в размер на 383 млрд. долара, това е "несъществено".

Все пак идеята е да се подготви почвата за нещо по-голямо. Apple навлиза в първата си голяма нова продуктова категория, откакто компанията започна да продава смарт часовници през 2015 г., и на Vision Pro може да са необходими години, за да се наложи. Apple ще продължи да усъвършенства слушалките - да ги направи по-евтини и по-удобни - и да намери привлекателни приложения за устройството.

В по-дългосрочен план Apple може да се възползва от нов източник на приходи. Пазарът на смартфони е зрял и е подложен на особен натиск в Китай. Приходите на компанията намаляват вече четири поредни тримесечия - най-дългата серия от спадове от повече от две десетилетия.

A
Apple се стреми да превърне слушалките със смесена реалност в следващия си успех. Най-продаваните хардуерни продукти на компанията, подредени по година на пускане на пазара

Първоначално базираната в Купертино, Калифорния, компания планира да продава Vision Pro само в САЩ, като пускането му на други пазари ще се случи през следващите месеци. Сред първите страни, към които компанията насочва вниманието си, са Великобритания, Канада и Китай, съобщи Bloomberg News.

Продуктът е сложен за производство, което може да ограничи ранните доставки. Двойните дисплеи с 4K резолюция в слушалките, които съчетават виртуална и разширена реалност, са претърпели производствени проблеми. Но фактът, че Apple увеличава производството си от месеци, предполага, че ще успее да задоволи първоначалното търсене. Освен това компанията предлага 25% отстъпка от цената на устройството за служителите, което показва, че доставките не са твърде ограничени.

Ръководителите на Apple очакват силен премиерен уикенд, а по-късно продажбите ще намалеят. На цена от 3499 долара Vision Pro е една от най-скъпите потребителски слушалки досега - около седем пъти по-скъпа от най-новото устройство на лидера на пазара на VR Meta Platforms Inc.

Vision Pro също така ще бъде труден продукт за споделяне със семейството и приятелите. Той изисква прецизен процес на напасване, за да се осигури добро изживяване. Сканирането на лицето има за цел да определи най-доброто светлинно уплътнение и размера на каишката за потребителите. Компанията е подготвила 25 различни светлинни уплътнения - възглавничка, която предотвратява проникването на светлина в зрителното поле на потребителя - в допълнение към две каишки. Предлагат се и вложки за лещи с рецепта, които се заплащат допълнително. 

А за някои хора може да е трудно да носят слушалките продължително време. При ранните тестове някои потребители са установили, че е твърде тежка.

Друго опасение, което се появи през последните дни, е липсата на поддръжка от най-добрите приложения за стрийминг. Netflix Inc., Spotify Technology SA и YouTube на Google предпочитат да не пускат софтуер за устройството, поне при стартирането му.

Но Apple внимателно е прецизирала своите предложения за продажба на слушалките. Когато потребителите я изпробват в магазините на Apple, те ще получат 25-минутна демонстрация, която ще им позволи да се запознаят с 3D изживяването, което компанията нарича "пространствени изчисления".

За да отбележат пускането на пазара, изпълнителните директори на Apple Майк Рокуел и Алън Дай обсъдиха устройството във въпроси и отговори, предоставени на служителите тази седмица.

Основният фокус, каза Дайе, беше да се гарантира, че Vision Pro няма да има усещане за затвореност - оплакване при VR слушалките.

"От самото начало всички имахме опасения, че хората ще седят със закрити очи и ще бъдат откъснати от света", каза той. "Това наистина се превърна в централна тема в мисленето ни за основните принципи на продукта."

Така се стигна до системата EyeSight, която може да показва очите на потребителя чрез екран на предната част на Vision Pro. "Беше огромно техническо предизвикателство да направим това по начин, който да изглежда и да се усеща естествено", каза Рокуел.

Apple също така разработи интерфейс, който не изисква ръчни аксесоари. Вместо това той следи движението на очите и жестовете на ръцете. Потребителите управляват устройството, като поглеждат към елемент на екрана и притискат пръстите си, за да го изберат.

Един от най-големите плюсове може да бъде колко лесно е сътрудничеството, каза Рокуел. Потребителите на отдалечени места могат да се чувстват сякаш са на едно и също място.

"Това е най-близкото нещо до личното присъствие, което може да се получи", каза Рокуел. "Това променя начина, по който си сътрудничите, и е много по-различно от видеоконферентната връзка, каквато я познаваме."