Apple планират нов iPad Air, iPad Pro, MacBook Air

Марк Гърман, Bloomberg

16:43 | 7 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Apple планират нов iPad Air, iPad Pro, също и модели MacBook Air?

Да, Каролайн, много благодаря за поканата. Имаме куп нови iPad-и и Mac. Ще се появят през следващите месеци. Вероятно през март. През пролетта, само след няколко месеца. Малко рано за Apple. Типичният им продуктов календар.

Няколко неща стават при тях. Приа iPad ще има нова стратегия, по-големи дисплеи на по-ниски цени. Ще има два нови модела iPad Air. Те ще имат чипа M2, който излезе в iPad Pro в края на миналата година и за първи път ще имат 12,9-инчов екран на по-евтин iPad.

Евентуално ще похарчите от 500 до 700 долара по-малко, за почти 13-инчовия екран с размер на лаптоп за iPad.

А освен това при високия клас, новия iPad Pro е с LED екран, нов дизайн и нова външна клавиатура, които правят iPad Pro по-функционални, като лаптопите.

И като говорим за лаптопи, новият MacBook Air излиза през пролетта. Нови модели от 13 и 15 инча. MacBook Air се актуализира за първи път на размер 13 инча след една година и половина, а 15-инчовият модел е актуализиран след около девет месеца. Голямата промяна там е преминаване M2 чип към M3 чип, който излезе с MacBook Pro и iMac през октомври.

Чиповете са в основата на разговора днес. Обаче регулациите ще бъдат в центъра на предаването. Интересно ми е какво се случва в ЕС? Apple, изглежда, успява да получи улеснения относно своя iMessage?

Да, по-рано тази сутрин съобщихме това, което предадоха колегите в Европа - изключението от Закона за дигиталните пазари. Apple няма  налага да правят iMessage интероперативен, заради новите разпоредби.

Това е основна промяна на начина, по който iPhone и iPads ще функционират в Европа. Но е супер интересно, защото само преди няколко седмици, Apple обяви, че ще поддържа RCS, богати комуникационни услуги.

Това идва от Google или нещо друго, подкрепено от Google, което позволява на iMessage да изпраща текстово съобщение между различни телефони. Позволява iPhone и телефони с Android да разменят текстово съобщение по единичен протокол или мрежа. Apple добавя, че по същество прави iMessage оперативно съвместим и наистина показва, че направи каквото трябва. Изпревариха закона за цифровите пазари и сега Европа ги улесни за съобщенията им.