Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рейтингът на Apple е понижен след прогнози за по-слабо търсене на iPhone

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 03.01.2024 г.

12:45 | 3 януари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Oчакванията за слабо търсене на най-новия iPhone накараха анализаторите от Barclays Plc да понижат рейтинга на акциите на Аpple. Акциите паднаха с 3,6% във вторник, най-големият им еднодневен процентен спад от септември, а спадът изтри повече от 107 милиарда долара пазарна стойност. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Анализаторите на Barclays, водени от Тим Лонг, намалиха рейтинга на Apple до слаба позиция и целевата цена с $1 до $160, в сравнение с цената на затваряне на акциите във вторник от $185,64.

„Очакваме промяна след година, в която целите за повечето тримесечия бяха пропуснати и акциите се представиха по-добре“, пишат анализаторите в бележка във вторник. „Нашите проверки остават отрицателни за обеми и микс за iPhone 15 и не виждаме функции или надстройки, които да направят iPhone 16 по-завладяващ.“

Акциите на Apple поскъпнаха с около 50% до рекорд миналата година и пазарната ѝ стойност достигна 3 трилиона долара, тъй като инвеститорите се обзаложиха, че нейното водещо устройство ще издържи на бавната икономика. Въпреки това се появиха съмнения дали акциите ще успеят да повторят толкова големи печалби предвид нарастващата конкуренция от Huawei Technologies Co. и репресиите на китайското правителство срещу устройства, произведени в чужбина.

Сега Apple има пет рейтинга за продажби или еквивалентни, според данни, събрани от Bloomberg, за разлика от 34 за покупки и 14 за задържане на позицията. Консенсусът за препоръка на акциите – заместител на съотношението между рейтинги за покупка, задържане и продажба – възлиза на 4,08 от пет, най-ниското ниво от октомври 2020 г. Средната целева цена на анализатора предполага възвръщаемост от само 7,5% през следващата година.

Какво може да се очаква от новия смартфон на Samsung може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.