Бюджетният дефицит на Саудитска Арабия достига $9,5 милиарда заради спад в приходите

През третото тримесечие икономиката на Саудитска Арабия, възлизаща на 1,1 трилиона долара, претърпя най-големия си спад от 2020 г. насам

13:41 | 2 ноември 2023
Автор: Мирет Маги
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През третото тримесечие Саудитска Арабия отчете бюджетен дефицит, който е почти седем пъти по-голям от този през предходните три месеца, тъй като най-големият износител на суров петрол в света отбеляза спад в приходите от енергийни и непетролни източници.

Според бюджетния доклад на Министерството на финансите, публикуван късно в сряда, през трите месеца, приключили през септември, недостигът на правителството възлиза на 35,8 млрд. риала (9,5 млрд. долара).

Спадът на разходите с 8% до около 78 млрд. долара е изпреварен от намалението на приходите с почти 18%, които възлизат на 69 млрд. долара, главно поради по-ниските постъпления от петрол и данъци. Тримесечният дефицит е повече от два пъти по-голям от този през същия период на 2022 г.

Очаква се бюджетът на Саудитска Арабия отново да изпадне в дефицит през тази година

През третото тримесечие икономиката на Саудитска Арабия, възлизаща на 1,1 трилиона долара, претърпя най-големия си спад от 2020 г. насам, след като през юли кралството намали производството на петрол в опит да повиши цените. В момента добивът е около 9 млн. барела дневно, което е с около 1 млн. барела по-малко от средната стойност за последното десетилетие, и се очаква да остане на подобни нива поне до края на тази година.

Според доклада за бюджета приходите от петрол са намалели с 18% до 147 млрд. риала през периода юли-септември. Приходите от непетролни дейности намаляват със 17% до 112 млрд. риала.

„Ясно е, че цената, от която Саудитска Арабия се нуждае, за да балансира бюджета си, е над 86 долара през третото тримесечие. Според нашите оценки Саудитска Арабия се нуждае от петрол на цена 91 долара за барел, за да избегне бюджетен дефицит през втората половина на годината. И още по-висока цена, ако отчетем разходите на държавния инвестиционен фонд“, заяви Зиад Дауд, икономист за развиващите се пазари за Bloomberg Economics.

Миналият месец Международният валутен фонд заяви, че Саудитска Арабия ще се нуждае от суров петрол с цена близо до 86 долара за барел, за да балансира бюджета си, което е с около 5 долара повече от оценката на базирания във Вашингтон кредитор през май. Ако се включат разходите на саудитския държавен инвестиционен фонд, границата на рентабилност вероятно ще нарасне до 110 долара през втората половина на тази година.

Световният бенчмарк Brent поскъпна над 85 долара за барел в четвъртък, след като спадна с около 5% през предходните три сесии

В предбюджетната декларация от октомври саудитското министерство на финансите очерта планове за увеличаване на разходите като част от програмата на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за преобразуване на икономиката. В последния план се предвижда фискален недостиг поне до 2026 г.