Намаляването на добива на петрол доведе Саудитска Арабия до икономически спад

Брутният вътрешен продукт се свива с 4,5% през третото тримесечие в сравнение с предходната година, което се дължи на 17% спад в петролната икономика

14:19 | 31 октомври 2023
Автор: Абир Абу Омар и Пол Уолъс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Саудитска Арабия претърпя най-големия си спад от 2020 г. насам през третото тримесечие, след като кралството намали производството на петрол, за да повиши цените.

Брутният вътрешен продукт се свива с 4,5% през третото тримесечие в сравнение с предходната година, което се дължи на 17% спад в петролната икономика, според предварителните данни на Главния статистически орган. Растежът на икономиката, която не е свързана с петрола, също се забави.

Това е най-големият спад от три години насам, когато пандемията от коронавирус опустоши световните икономики, и първият спад на производството от началото на 2021 г. насам.

Най-големият износител на суров петрол в света въведе едностранно намаляване на добива през юли, с което добивът му достигна 9 млн. барела дневно. В момента кралството добива почти 1 милион барела дневно под средното си ниво за последното десетилетие и изглежда вероятно да остане на сегашните нива на добив поне до края на тази година.

Икономическият растеж в кралството достигна почти 9% през миналата година, което е най-бързият сред страните от Групата на 20-те, благодарение на рекордния добив на суров петрол и войната на Русия в Украйна, която разтърси енергийните пазари. Това помогна БВП на Саудитска Арабия да надхвърли 1 трилион долара за първи път.

Към 7:40 ч. в Лондон цената на сорта Брент беше близо до 88 долара за барел, което е по-малко от средните 100 долара за барел през миналата година.

Свиването на петролния сектор вероятно ще бъде най-силно през третото тримесечие“, смята Моника Малик, главен икономист в Abu Dhabi Commercial Bank PJSC, която очаква саудитската икономика да се свие с 0,8 % през тази година.

Очакваме по-слабо свиване на петролния сектор през четвъртото тримесечие в годишно изражение, като производството ще остане като цяло стабилно“, посочи тя.

Световната банка смята, че през 2023 г. икономиката на Саудитска Арабия ще се свие с близо 1%.

Според предварителните данни растежът в непетролната сфера, която е основният двигател на заетостта и в която престолонаследникът Мохамед бин Салман инвестира трилиони долари, за да диверсифицира икономиката, е нараснал с 3,6 %.

На тримесечна база растежът извън петрола нарасна с 0,1%, което е най-слабият темп на ускоряване от края на 2020 г. насам. Общият БВП спадна с около 4% на тримесечна база.

Данните, които не са свързани с петрола, сочат отслабване на инерцията, въпреки че високите държавни разходи са видими в данните за третото тримесечие и ще бъдат в подкрепа, казва Малик.

Отслабването на саудитската икономика от зависимостта от продажбите на петрол е ключова част от плана „Визия 2030“ на принц Мохамед, който беше представен през 2016 г. Правителството заяви, че е вероятно да регистрира дефицити до 2026 г., тъй като ускорява разходите по проекти, предназначени за насърчаване на нови отрасли като туризма и производството. Въпреки това петролът и тясно свързаните с него продукти, като химикали и пластмаси, съставляват около 90% от износа през миналата година, според Bloomberg Economics.

Министърът на финансите Мохамед Ал-Джадаан заяви по време на водещата финансова конференция на кралството миналата седмица, че е загрижен главно за стимулиране на растежа, който не е свързан с петрола. Той добави, че очаква растежът в сектора да достигне средно 6 % до края на тази година.