Имотите в Ню Йорк масово изпадат от Airbnb заради нови градски правила

Около 7500 жилища не отговарят на изискванията за кандидатстване за лиценз и затова вероятно в крайна сметка ще изчезнат от платформата

18:00 | 3 септември 2023
Автор: Натали Лунг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новите правила, които ще влязат в сила във вторник, изискват от наемодателите да получат лиценз от града, с който да удостоверят, че спазват строги правила за обитаване и строителни норми. Но според някои собственици на имоти в града Службата за специално изпълнение на закона (OSE) се затруднява да се справи с натрупаните заявления за лиценз преди началната дата - 5 септември.

"Най-голямото разочарование е колко трудно е да се свържеш с някой човек в офиса там", казва Илан Рабинович, домакин в Airbnb от две години, който е подал заявление за регистрация на две стаи в жилищен блок в Горен Уест Сайд. Той каза, че се е свързвал с OSE поне четири пъти, за да се осведоми за актуални новини относно регистрацията си, да попита за средното време за обработка на документите или за числеността на персонала, но не е получавал никакъв отговор или е имало неясен отговор от заместник-изпълнителния директор на OSE Франсин Влантес О'Кийф.

Залогът е потенциално милиони долари пропуснати приходи за Airbnb на един от най-големите ѝ пазари. По данни на фирмата за пазарни анализи AirDNA около 7500 жилища не отговарят на изискванията за кандидатстване за лиценз и затова вероятно в крайна сметка ще изчезнат от платформата. Според AirDNA повече от половината от тези обекти се отдават често под наем и осигуряват около 40% от приходите на Airbnb в Ню Йорк. В съдебно дело срещу града във връзка с правилата Airbnb заяви, че през 2022 г. е спечелила 85 млн. долара нетни приходи в Голямата ябълка, което е около 1% от общия ѝ приход. 

Ню Йорк от години води спаринг с Airbnb заради правилата, които забраняват отдаването под наем на повечето апартаменти за по-малко от 30 дни без присъствието на наемодател. AirDNA изчислява, че само 9 500 от 23 000 обяви на Airbnb са законни. 

Градът твърди, че законът за регистрация е необходим, за да се пресече незаконното отдаване под наем от лоши играчи, които поставят гостите си в опасни условия на живот, повишават наемите и разрушават структурата на кварталите. Но много от домакините се противопоставят на Airbnb, заявявайки, че разчитат на допълнителните доходи, за да могат да покриват разходите за настаняване в един от най-скъпите пазари на недвижими имоти в страната. 

Докато градът обработва натрупаните молби, някои нюйоркски собственици чакат със седмици, ако не и с месеци, за да получат информация за статута си. Ако не се регистрират, ще бъдат наложени глоби, а обявите ще бъдат блокирани в платформи като Airbnb и Vrbo на Expedia Group Inc.

Досега градът е одобрил само 257 регистрации на краткосрочни наемни жилища от общо 3250 заявления, съобщиха от OSE на Ню Йорк пред туристическото издание Skift на 28 август. То е отказало 72 заявления и е върнало 479, за да поиска допълнителна информация, според Skift. Хиляди други домакини все още не са подали заявления.

Напливът от заявления в края на лятото - повече от половината от тях бяха подадени едва в началото на този месец, след като съдът отхвърли иска - натежа на OSE, която към средата на май работеше с 28 души, или по-малко от половината от бюджетните си позиции, съобщи Gothamist. 

OSE и нейният надзорен орган, кметската служба за наказателно право, не отговориха на въпросите, изпратени по електронната поща от Bloomberg News, относно капацитета за прилагане на законодателството и напредъка на разглеждането на заявленията. В отговора си до Рабинович, изпратен по електронната поща и видян от Bloomberg News, О'Кийф казва, че службата "разглежда заявленията по реда на подаването им, а времето за разглеждане варира".

Лицата, които незаконно отдават жилища под наем за кратък период, са заплашени от глоби в размер до 5000 долара или в трикратния размер на приходите, генерирани от жилището. Airbnb и други платформи за отдаване под наем също подлежат на санкции, ако подобни обяви бъдат допуснати. В резултат на това Airbnb блокира календарите с обяви на домакини, които не са предоставили регистрационен номер до крайния срок и не са актуализирали минималния си престой на 30 или повече нощувки. Говорител на Expedia отказа да коментира регламента. Компанията не предоставя данни за своето звено Vrbo, но според AirDNA Vrbo е домакин на 10% от краткосрочните обяви в Ню Йорк, или около 2680, и не разрешава споделени стаи на своя сайт.

Потърсена за коментар, Airbnb повтори аргумента, изтъкнат в съдебния иск, че регулациите ще лишат града от значителни туристически приходи, ще отнемат критично важното предлагане на алтернативни места за настаняване, което помага да се задоволи търсенето, което хотелите не могат да осигурят по време на сезонни събития като маратона в Ню Йорк и големите празници. Въпреки че нито един град не е съставлявал повече от 1,3% от приходите на компанията за 2022 г., Ню Йорк е сред петте най-големи пазара на Airbnb с най-много активни обяви след Орландо, Лос Анджелис и Финикс. 

"Градът изпраща ясно послание на милиони потенциални посетители, които сега ще имат по-малко възможности за настаняване, когато посещават Ню Йорк: не сте добре дошли", казва Тео Йедински, директор по глобалната политика на Airbnb.

Ню Йорк далеч не е единствен в борбата си с Airbnb за обявите и много други градове отдавна се опитват да наложат по-строги правила, с различни резултати.  Междувременно базираната в Сан Франциско Airbnb наскоро съобщи, че общият брой активни обяви е скочил с 19% през второто тримесечие спрямо предходната година до над 7 милиона, като е добавила повече нетни активни обяви, отколкото през което и да е тримесечие в историята си. Акциите на компанията са поскъпнали с повече от 50% тази година.

Но въпреки че краткосрочните престои все още представляват основната част от обявите в Airbnb, компанията наблюдава увеличение на дългосрочните престои, тъй като някои домакини се отказват да се борят срещу ограничения като тези в Ню Йорк. През второто тримесечие резервациите за 28 дни или повече представляват около 18% от общия брой брутни резервации. Все повече домакини, загрижени за риска от санкции или съдебни разходи, се фокусират върху наемите за срок от един месец до два месеца, които могат да бъдат по-малко печеливши, но не са толкова строго регулирани.

Рабинович заяви, че е разколебан от информацията, която е получил от властите, дали да запази обявата си, ако не получи одобрение до вторник. Той е потърсил информация и от своя общински съветник, от чийто офис са заявили, че не знаят отговора на въпросите му, а от офиса на председателя на манхатънския район Марк Ливайн, са му казали да спре отдаването под наем, докато не получи одобрение, каза Рабинович. И все пак от офиса на обществения защитник на града му казали, че няма да издават глоби, освен ако не е налице сериозно нарушение. В имейл до Рабинович от службата заявяват, че макар да има голям брой висящи заявления, "хората, които са полагали значителни усилия за регистрация, могат да се ползват със снизходителност".

"Призоваваме Офиса за специално изпълнение да се съсредоточи върху мащабните лоши актьори, които изтощават жилищния фонд на нашия град, а не върху нюйоркчани, които действат добросъвестно, за да се опитат да свържат двата края на фона на продължаващата криза с достъпността на жилищата", заяви говорител на обществения защитник пред Bloomberg News.

Рабинович заяви, че е уверен, че в крайна сметка ще получи одобрение от града. Той не иска да рискува глоби, но също така се нуждае от доходи, за да изплати скъпите данъци върху имотите, каза той. 

"Имам резервирани гости до края на годината", каза той. "Те се обръщат към мен и ме питат какво да правят. Отговарям, че не знам, ще ви съобщя, ако някога ме одобрят".