WeWork бележи зашеметяващо падение на фона на съмнително бъдеще

Акциите на WeWork са се сринали с 99%, откакто компанията стана публична през октомври 2021 г., заличавайки пазарната стойност от близо 9 млрд. долара

11:00 | 12 август 2023
Автор: Елън Хует
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През последните четири години WeWork Inc. се опитваше да представи история за обрат - история, в която странният стартъп за съвместна работа се превръща в стабилна и печеливша публична компания. Компанията се отърва от Адам Нойман, буйния си съосновател и бивш главен изпълнителен директор, и го замени с ветеран от бранша, който има репутацията на спасител на закъсали компании за недвижими имоти.
WeWork не беше спасена, а сега компанията за съвместна работа твърди, че има "сериозни съмнения", че дори ще може да остане в бизнеса.

Базираната в Ню Йорк компания губи парични средства, а клиентите на наетите от нея офиси масово прекратяват членствата си, се казва в изявление на WeWork от вторник. В сряда акциите на компанията се сринаха с 40%.

WeWork 01
Адам Нойман, вляво, с Мигел Маккелви през 2021 г.

Акциите на WeWork са се сринали с 99%, откакто компанията стана публична през октомври 2021 г., заличавайки пазарната стойност от близо 9 млрд. долара. В сряда акциите затвориха на цена от 13 цента. Нейните облигации също са на дълбоко застрашени нива. Необезпечените облигации на компанията с падеж през 2025 г. в размер на 7,875% последно смениха собственика си за 33,5 цента за долар, според данни на Trace.

Малко са компаниите, които са се издигали до такива висоти, за да се сринат толкова тежко. WeWork беше изградена на базата на идеализма и харизмата на Нойман, който започна бизнеса през 2010 г. заедно с дизайнера Мигел Маккелви. Визията им е да наемат офис пространство и след това да отдават под наем по-малки парцели от него на клиенти.

Стартъпът се разраства бавно, после бързо, а след това със зашеметяваща скорост, подхранван от финансовата среда с нулеви лихвени проценти, в която рисковите капиталисти хвърляха камиони с пари в стартъпи, които показваха впечатляващ растеж, а не печалби. Към 2019 г. WeWork беше най-големият частен наемател на офис площи в Манхатън и Лондон, управляваше милиони квадратни метри в десетки държави и беше оценен на 47 млрд. долара, което го превърна в един от най-ценените стартъпи в Америка.

WeWork 02
Местата за сядане в работно пространство на WeWork в нюйоркския квартал Манхатън през 2019 г.

Окрилен от парите и инерцията, Нойман се опита да направи компанията публична през 2019 г., но опитът за първично публично предлагане се провали, когато инвеститорите колективно осъзнаха екстравагантните разходи на компанията и властолюбивите ексцентричности на Нойман. Оповестените в проспекта данни задействаха алармата. Той е отдавал под наем на компанията помещения в сгради, които е притежавал, и се е съгласил да сключи сделка за 5,9 млн. долара със собствената си компания за набор от търговски марки, свързани с името "We", които е притежавал съвместно чрез холдингова компания.

След като разкритието привлякло нежелано внимание, холдинговото му дружество върнало акциите, но до този момент щетите пред потенциалните инвеститори вече били нанесени. Нойман беше отстранен в края на 2019 г. и след хиляди съкращения и спасяване от най-големия инвеститор на WeWork SoftBank Group Corp. компанията назначи Сандип Матрани за главен изпълнителен директор с надеждата за обрат. Матрани пое поста през февруари 2020 г., обещавайки да спре финансовия кръвоизлив и да възстанови реда.

Матрани получи незавидна карта. Почти веднага след назначаването му офисите в цял свят бяха затворени, тъй като вирусът Covid-19 доведе до трайно изолиране на хората. За една нощ идеята да стъпиш в WeWork стана необичайна, дори ужасяваща, а заетостта спадна до 46% в най-ниската си точка.

WeWork 03
Сандип Матрани на пода на Нюйоркската фондова борса през 2021 г.

Възстановяването беше бавно и минаха повече от две години, докато офисите на WeWork бяха толкова пълни, колкото в края на 2019 г. През това време Матрани опита други начини да запази бизнеса. През 2021 г. той организира сливане с празен чек, за да направи WeWork публична компания, в разгара на лудостта за компании със специална цел за придобиване или SPAC. Той ръководи създаването на технически инструмент, който наемодателите могат да закупят, за да използват софтуера на WeWork в сградите му, и разработването на по-спонтанни начини за достъп на клиентите до офисите на WeWork по заявка.

През март WeWork сякаш постигна важен етап, когато сключи споразумение с някои от най-големите си кредитори и SoftBank за намаляване на дълговия си товар с около 1,5 млрд. долара и удължаване на други падежи. Но след това през май, след три години на работа, Матрани внезапно се оттегли и започна работа в Sycamore Partners, оставяйки WeWork без постоянен заместник.

Докато пандемията се проточваше, WeWork настояваше, че преминаването към дистанционна и хибридна работа всъщност ще бъде в полза на компанията, а не ще отслаби бизнеса ѝ. Работодателите ще бъдат по-предпазливи при подписването на дългосрочни договори за наем и вместо това ще се обърнат към гъвкавите модели на WeWork, твърди компанията.

Въпреки че това все още може да се случи, за WeWork то не се случва достатъчно бързо. В изявлението си от вторник компанията заяви, че повече клиенти напускат и по-малко нови членове се регистрират, отколкото е очаквала. Този отлив намалява процента на заетост, който е спаднал през второто тримесечие в сравнение с предходното.

За да предотврати катастрофата, WeWork заяви, че през следващите 12 месеца ще се съсредоточи върху намаляване на разходите за наем, договаряне на по-изгодни договори за наемане, увеличаване на приходите и набиране на капитал. Във вторник WeWork съобщи, че трима от независимите членове на борда на директорите се заменят с четирима нови членове на борда. Компанията продължава да търси постоянен главен изпълнителен директор.

WeWork 04