Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Uber приютява бившия си враг - такситата в Ню Йорк

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт"

12:30 | 25 март 2022
Обновен: 13:56 | 25 март 2022
Автор: Галина Маринова

Uber направи "немислимото" и добавя нюйоркските таксита в приложението си. Решението може да облекчи недостига на шофьори на гиганта в сферата на превозите и да намали високите цени. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

Компанията е постигнала споразумение да включи всички таксита в Ню Йорк в своето приложение - съюз, който може да облекчи недостига на шофьори на гиганта в сферата на превозите и да намали високите цени, като същевременно насочи повече бизнес към таксиметровите шофьори, чийто поминък беше засегнат от появата на приложенията за споделени пътувания и пандемията.

Въпреки че Uber бе сключила партньорства с някои таксиметрови оператори в чужбина, а пътниците в няколко града в САЩ могат да използват приложението ѝ за резервиране на таксита, ако таксиметровите шофьори изберат да бъдат включени в списъка, нюйоркският алианс е първото ѝ партньорство с цял град в САЩ. Ню Йорк, един от най-доходоносните пазари на Uber, от години е бойно поле за компанията и емблематичните жълти таксита в града.

„Това е по-голямо и по-смело решение от всичко, което сме правили досега", казва пред Wall Street Journal Андрю Макдоналд, ръководител по глобалната мобилност на Uber. Компанията очаква да пусне предложението към пътниците по-късно тази пролет.

Като част от сделката лицензираните технологични партньори на Taxi and Limousine Commission (TLC) на Ню Йорк – органът на града, който лицензира такситата, ще интегрират софтуера на своите приложения за таксиметрови превози със софтуера на Uber. Тези приложения - управлявани от Creative Mobile Technologies и Curb Mobility - се използват от около 14 хиляди таксита в града, показват данни на Uber. Двете компании осигуряват възможност за плащане с кредитни карти в такситата и управляват екраните на задните седалки, които показват на пътниците времето, новините и рекламите.

Според компанията пътниците ще плащат приблизително същата цена за пътуване с такси, както и за пътуване с Uber X. Шофьорите на Uber в Ню Йорк ще получават минимална тарифа за време и разстояние, определена от TLC. Uber заяви, че нейните шофьори обикновено печелят повече от тази ставка. Таксиметровите шофьори, които се съгласяват да возят пътници на Uber, ще получават същото заплащане.

Тарифата на жълтите таксита се основава на друга калкулация, което означава, че таксиметровите шофьори могат да получат по-малко, същото или повече за пътуване с Uber в зависимост от естеството на пътуването. За разлика от шофьорите на Uber в Ню Йорк, таксиметровите шофьори ще виждат очакваните приходи преди пътуването и ще могат да отказват пътувания, които според тях не си заслужават, заявиха от технологичния концерн.

Uber и нейните партньори в областта на такситата ще получават част от цената на пътуването. Компаниите отказаха да уточнят условията. Средният процент на таксата при пътувания на Uber в световен мащаб през четвъртото тримесечие е бил 20%.

Акциите на Uber поскъпнаха с 5% до 34,70 долара в четвъртък.

За Uber този съюз е ново начало. След като обеща да разруши таксиметровия бранш в САЩ, сега тя залага на това, че традиционните таксита ще стимулират следващата вълна на растеж. До 2025 г. Uber иска да включи в приложението си всички таксита в света. „Това със сигурност е амбициозен план", казва Макдоналд, но „със сигурност смятам, че е възможно".

Майра Джоши, заместник-кмет на Ню Йорк, която ръководи TLC, заяви, че алиансът създава икономически възможности за таксиметровите шофьори, „без да се добавят все повече и повече автомобили".

Uber е модернизирала таксиметровия бранш, намалила е бариерите за навлизане на пазара и е накарала пътниците да свикнат с обслужването с едно натискане на бутон. Но тя не е убила такситата и не е променила фундаменталния характер на услугата, каза още Джоши.

Таксиметровите групи се бориха с Uber в продължение на години. В много страни профсъюзите и лобистите на големите таксиметрови компании стояха зад съдебните дела, които забраняваха приложението. Регулаторните органи предприеха действия срещу модела на работа на компанията. Таксиметрови шофьори в големи европейски градове като Лондон, Париж и Рим понякога прекъсваха движението в знак на протест срещу Uber.

Първоначално компанията сключваше съюзи с таксита, за да спаси бизнеса си на някои чуждестранни пазари, но засили тази стратегия, когато тя се превърна в двигател на растежа. Опитите на Uber да ухажва такситата получиха силен тласък по време на пандемията, когато основният бизнес на шофьорите, свързан с уличните превози, пресъхна. Компанията твърди, че през миналата година е регистрирала над 122 хил. нови таксиметрови шофьори в приложението си, което е четири пъти повече в сравнение с 2020 г.

В Барселона например Uber преустанови дейността си, след като местното правителство наложи правило, според което шофьорите на споделени пътувания трябва да изчакват 15 минути, преди да качат пътници. След двегодишно прекъсване миналата година Uber се завърна в града с няколкостотин таксита в приложението си, следвайки използването на този модел в Мадрид.

В Австрия Uber също се насочи към включването на таксита, когато миналата година правило ограничи дейността ѝ, изисквайки от шофьорите да получат лицензи за таксита. В резултат на кампанията за набиране на персонал в страната са регистрирани над 2000 таксиметрови шофьори, което според компанията я превръща в един от най-големите чуждестранни пазари на таксита на Uber.

В Хонконг, където такситата са по-евтин и по-удобен вариант за пътуващите, миналата година Uber придоби популярно приложение за таксиметрови превози, с което включи хиляди градски таксита.

Uber печели не само от бизнеса си с пътувания. Макдоналд заяви, че 35% от хората, които са започнали да използват приложението за извикване на такси, са продължили да използват други продукти на Uber, като например услугата за доставка на храна.

Пандемията нанесе удар върху таксиметровия бранш и шофьорите искат да увеличат приходите си, за да компенсират тези загуби, каза Рон Шърман, главен изпълнителен директор на Creative Mobile Technologies, един от партньорите на Uber в Ню Йорк.

Според него съюзът с Uber дава на шофьорите възможност да си осигурят пътник за връщане при пътувания извън Манхатън, когато те често се връщат празни - особено болезнено, когато цените на горивата се покачват. Компанията на Шърман има приложение за таксиметрови превози, наречено Arro, но неговата потребителска база не може да се сравнява с тази на Uber, каза той.

В същото време Uber няма достатъчно шофьори в САЩ. По време на здравната криза те се насочиха към други дейности, като например доставка на храна и хранителни продукти, а недостигът им доведе до рекордно високи цени на пътуванията през миналата година. Шофьорите постепенно се завръщат, а пътниците - дори по-бързо, твърдят Uber и конкурентът Lyft Inc. Цените на пътуванията им са се понижили от миналогодишните върхове, но през миналия месец все още са били средно със 17% по-високи, отколкото през януари 2021 г., показват данни на фирмата за пазарни проучвания YipitData.

„При тях е търсенето, а при нас - предлагането", каза Шърман. Uber „се нуждаеше от повече предлагане, така че за нас беше логично да започнем да говорим за партньорство", каза той.

Шейх Джалох, който кара такси в Ню Йорк от повече от десет години, заяви, че сделката ще помогне на неговия бранш да бъде в крак с променящите се времена. „Това е технологията, на която разчита новото поколение. Никой не иска да чака такси, когато вали дъжд или сняг. Те просто искат да се обадят", каза той.

Някои шофьори на Uber се опасяват, че алиансът ще обезкуражи компанията да им плаща бонусите, които предлагаше по време на недостига на работна ръка. Много шофьори се върнаха на работа в сферата на споделеното пътуване заради тези стимули.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.